Składniki:
- 100 g margaryny
- 200 g mąki pszennej
- 130 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 jajka
- 150 ml kefiru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g rabarbaru
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- Kruszonka
- 5 łyżek otrębów owsianych
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka zimnej margaryny
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- cukier puder
Rabarbar umyć pokroić i zasypać 1 łyżką cukru i 1 łyżeczką cukru waniliowego.Odstawić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości.Miksując na bardzo wolnych obrotach dodać roztopioną zimną margarynę,przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,kefir i zmiksować na jednolitą masę.Dodać rabarbar ,wymieszać delikatnie łyżką i wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 22 cm. Kruszonka:w miseczce zagnieść zimną margarynę z cukrem,otrębami i cynamonem.Rozkruszyć na cieście.Wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec do suchego patyczka. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.Piec w 170 st około 50 min do suchego patyczka.
Znam takie ciacho :) pyszne!!!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, a kruszonka kusi!
OdpowiedzUsuńkefirowe mniam! ciekawy ten przepis, znam tylko maślankowe a kefir to też fajny zamiennik prawda?:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, oj ale jesteś "czynną" działaczką akcji rabarbarowej :D
Piękne to ciasto, oryginalne
OdpowiedzUsuńIdealne ciacho na jutro:) Kefir kupiony, otręby też są a rabarbar w ogródku:)
OdpowiedzUsuńMmm, pychota! Uwielbiam ciasta z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie. Nominuję Cię do nagrody http://kuchennezapiskiedyty.blogspot.com/2013/06/nominacja-dzis-zostaam-nominowana-do.html
OdpowiedzUsuńZapraszam do zabawy :)
a co z kefirem?
OdpowiedzUsuńSzkoda że anonimowo,ale miałaś/eś rację przeoczyłam wpisać kefir w sposobie przygotowania.Już poprawione.Dziękuję za czujność.
Usuńpyszne,lekkie i szybkie ciasto...zamiast rabarbaru użyłam jabłek i też super smakuje!
OdpowiedzUsuńprosty przepis i wiele możliwości wariacji z owocami!
PYCHOTKA!!!