Składniki:
- Zaczyn:
- 90 g mąki
- 55 g wody
- 7 g suchych droższy
- 1 łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- Na chleb:
- zaczyn
- 450-500 g mąki
- 100 g ciepłej wody
- 230 g ciepłego mleka
- 1/2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
-
- Polewa skorupka:
- 7 g suchych drożdży
- 100 ml ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 130 g mąki ryżowej
Przygotowanie:
Zaczyn:W misie z miksera drożdże zalać ciepłą wodą, dodać cukier i odstawić na 5 minut aż na powierzchni pojawią się bańki. Dodać mąkę, sól, wyrobić elastyczne ciasto i odłożyć do podwojenia objętości. Gdy ciasto podrośnie dodać wszystkie składniki na chleb i za pomocą końcówki do wyrabiania ciasta drożdżowego(hak) wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić dosypywać stopniowo mąki. Ciasto przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie ponownie zmiksować (3-4 obroty) mikserem w celu odgazowania ciasta i ponownie odłożyć do wyrośnięcia. Po drugim wyrastaniu ciasto wyjąć z misy na podsypany mąką blat, uformować bochenek i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odłożyć na 15 minut do wyrastania. W tym czasie przygotować polewę na skorupkę. Wszystkie składniki wymieszać i odłożyć. Gdy chleb lekko podrośnie posmarować polewą i włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 180 stopni.Piec około 50 minut. Pod blachę z chlebem włożyć blachę z wodą by chleb był bardziej chrupiący.
Mąkę ryżową przygotowałam domowym sposobem. Zmieliłam ryż w młynku do kawy.
W wspólnym pieczeniu brali udział:
Alina z Ala piecze i gotuje
Dorota z Moje Małe Czarowanie
Lidia z Facebooka
Małgosia ze Smaki Alzacji
Paweł z Chleby.info
Agata z Kulinarne Przygody Gatity
Iza ze Smaczna Pyza
Niebieska Pistacja z Niebieska Pistacja
Monika z Matka Wariatka
Małgorzata z Po prostu Marghe
Dobrafka z Bona Apetita!
Łucja z Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Anna z Everyaday Flavours
Piotr z Każdy może gotować
Paulina z Buszująca w Kuchni
Anna z Teatr Gotowania
Kasia z Baby do garów!
Justyna z Gotowanie i pieczenie – I love it
Piękny :) mój jeszcze rośnie, ale nie mogę się już doczekać tej chrupiącej skórki :)
OdpowiedzUsuńFajna nazwa. Śliczny chlebek. Rzeczywiście skórkę ma ciekawą. Bardzo apetyczny :)
OdpowiedzUsuńJaki uroczy! :) Mógłby się też dobrze nazywać - chlebek z wężową skórką :)
OdpowiedzUsuńPogwałciłaś ten chleb trochę mikserem, mimo tego wyszedł cudny.
OdpowiedzUsuńDzieki za wspólne pieczenie.
Dorotko nie miałam za bardzo czasu ale w sumie się nie napracowałam a chlebek rewelacyjny. :)
UsuńHehe, wygląda jak w cętki :D
OdpowiedzUsuńcudny :)
OdpowiedzUsuńPrześliczny chlebek! Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
A ja całkiem o nim zapomniałam a też chciałam piec;)) Ślicznie wyszedł! A ta skórka, mmm....
OdpowiedzUsuńAle zachęcam do upieczenia poza akcją bo jest pyszny.
Usuńten chlebek na pewno by zrobił furorę w naszych domach :) pyszności
OdpowiedzUsuńZazdroszczę tego chlebka i tak żałuję, że w ten weekend nie mogłam dołączyć do Was;-(
OdpowiedzUsuńPiękny Ci wyszedł! Zazdroszczę tych cętek! :D
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
UsuńPiękny "tygrysek" ! Dziękuję za wspólny czas przy piekarniku :-)
OdpowiedzUsuńPiękny, dziękuje za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPiękny bochenek! Dzięki za wspólne wypiekanie i do następnego.
OdpowiedzUsuńPS. Mam identyczną doniczkę ;)