Składniki:
- Kruche ciasto
- 1,5 szkl mąki pszennej
- 125 g margaryny
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki kakao
- Masa jogurtowa
- 3 jogurty greckie po 400 g
- 8 jajek
- 3/4 szkl cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 2 budynie śmietankowe
- 3/4 szklanki oleju
- Polewa
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Kruche ciasto: Wszystkie składniki
ciasta włożyć do misy miksera i zmiksować. Przełożyć na blat, zagnieść i
uformować kulkę. Blachę wysmarować i wysypać mąką. Ciastem wyłożyć dno
blachy, nakryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po
wyjęciu z lodówki ciasto gęsto nakłuć widelcem i podpiec około 20 minut w
180 stopniach. Wyjąć.
Masa jogurtowa: Żółtka ubić z cukrami. Białka z
szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodać utarte żółtka, jogurty,
budynie i zmiksować na wolnych obrotach. Na końcu wlać olej i delikatnie
wymieszać. Masę wylać na podpieczony spód i piec w 180 stopniach 70
minut. Blacha 34*25 cm.
Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać
cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia
się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić
i rozprowadzić na zimnym serniku.
Taki z jogurtów greckich musi mieć ciekawy smak :) Wygląda wspaniale, zapisuję na zaś :)
OdpowiedzUsuńA widzisz:)) Pamiętam jak mi mówiłaś, że to nie sernik:)))
OdpowiedzUsuńMagda w takim razie przepraszam :) miałaś rację :) z jogurtów też może wyjść sernik. :):)
UsuńWczoraj go jadłam wspaniały
UsuńWitam. Na jaka blache jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś podobny sernik bez sera i jego smak był obłędny:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sernik z jogurtów. Jest taki leciutki i puszysty. Mniam! :)
OdpowiedzUsuńMniam jak to cudnie wygląda :-) bardzo ciekawy przepis, zapisuje go sobie i wykorzystam :-)
OdpowiedzUsuńJak widać wszystko można. Sernik jogurtowy jak prawdziwy. Bardzo ładnie wygląda i chętnie spróbowałabym, pewnie ma delikatny smak :)
OdpowiedzUsuńAla coś Ty narobiła!!ja jestem na urlopie i teraz zamiast cieszyć się wyjazdem,chce już wracać do domu i wyczarować ten sernik...a to jeszcze kilka dni.Wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńWiesiu a może ich zaskoczysz i upieczesz im taki sernik. Będą cię chwalić oj będę. :)
UsuńWygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńLubię ten oszukany sernik - jest taki delikatny... :)
Alu, u Ciebie ciasta zawsze na medal, super wypiekasz
OdpowiedzUsuńNiewiarygodne,jaki ładny wyszedł:)
OdpowiedzUsuńwow super :) i pomyśleć z jogurtów :)
OdpowiedzUsuńsernik wyszed przepyszny
OdpowiedzUsuńJa znam ten przepis od kilku lat. Mieszkam za granicą gdzie nie ma twarogu i to jest świetny produkt zastępczy mniam. Podałam go mamie bo nie mogła uwierzyć że jest pyszny. Robi go bardzo często bo jest delikatniejszy od sernika.
OdpowiedzUsuńsłyszałam od znajomej że robi taki sernik...nie chciała dać przepisu :( a tu proszę poszperałam i mam dziękuje autorce za dodanie .Zabieram i robię!!!! na popołudniową kawę "urlopową" będzie akurat!!!!DZIĘKUJĘ!!!
OdpowiedzUsuńSuper przepis :) Polecam:)
OdpowiedzUsuńWitam i mam pytanie czy składniki mają być w temp.pokojowej i czy upieczony sernik wyciągnąć od razu z piekarnika?
OdpowiedzUsuńByłabym wdzięczna za odpowiedź :)
Tak, składniki w temperaturze pokojowej ja wyciągałam z piekarnika od razu po upieczeniu.
UsuńUsłyszałam niedawno od koleżanki, że ten "oszukany" sernik jest przepyszny i właśnie trafiłam na ten przepis...No i trzeba koniecznie spróbować :)
UsuńKoniecznie musisz upiec bo jest pyszny.
Usuńte budynie na 3/4 mleka czy na 1/2
OdpowiedzUsuńBudynie na 0,5 litra bez cukru.
UsuńWyszedł idealnie i jest super lekki, jak ptasie mleczko :-)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę i smacznego życzę. Pozdrawiam.
UsuńWitam,mam pytanie,czy brzoskwinie w kawałkach mogę dodać i czy 70 minut pieczenia to nie za dużo?a olej jaki rzepakowy,czy słonecznikowy?Dziękuję za odpowiedź
OdpowiedzUsuńDo tego sernika nie polecam brzoskwiń, jest on delikatny, puszysty a brzoskwinie będą twarde.Olej dodałam rzepakowy a jeśli chodzi o czas pieczenia to na sernik nie jest za długo ale dopasuj tem i czas do swojego piekarnika.
UsuńSernik jest bardzo smaczny.Poczęstowała mnie latem sąsiadka,Oczywiście dostałam przepis no i sernik jest pieczony.POLECAM
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie.Nie długo imieniny to trzeba wypróbować
OdpowiedzUsuńMój ukochany serniczek, robię go na każdą imprezę:) Mam tylko pytanie, czy jeżeli dodam do masy pokrojone brzoskwinie to sernik wyjdzie? Chciałabym go trochę wzbogacić na chrzciny mojej córeczki:)
OdpowiedzUsuńJeśli chcesz dodać brzoskwinie to bardzo dobrze je odsącz na sitku. Ja bym dodała pół puszki, bo ten sernik jest wilgotny i nadmiar brzoskwiń może spowodować że będzie za mokry i może się zrobić "zakalec".
Usuńw jakiej formie dodac budynie? w proszku czy juz ugotowane?
OdpowiedzUsuńBudynie dodajemy w proszku.
UsuńCieknie mi slinka, ale mieszkam zagranica i nie mam budyniu. Ile dac maki ziemniaczanej? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBudynie dałam 40g, więc proponuję dodać 80g mąki ziemniaczanej.
UsuńProszę o odp.a mianowicie ja mam swojsk i jogurt i czy taki też można dać zamiast jogurtu balkańskiego?
OdpowiedzUsuńNie odpowiem jednoznacznie. Nie wiem jaki masz jogurt. Jeśli jest porównywalny z jogurtem greckim może się nadaje. Zawsze można spróbować na pierwszy raz z połowy w małej blaszce, wtedy nie tracimy tylu składników.
OdpowiedzUsuńUpieczone😀wyszedł z jogurtu robionego w domu z mleka od krówki sąsiadki.Dodałam łyżkę więcej mąki ziemniaczanej.Dziękuję za przepis😍
OdpowiedzUsuńSuper, mam nadzieję że smakował.
UsuńZrobiłam go 2-godz.temu wyszedł piękny wysoki i podczas pieczenia pękł w dwóch miejscach potem troszkę opadł.Jak ostygł pokryłam go polewą i wstawiłam do lodówki ale nie wytrzymałam i po godzinie musiałam sobie troszkę skubnąć ....wyszedł bardzo bardzo dobry.Dzięki za przepis pozdrawiam Basia
OdpowiedzUsuńBasiu wiem jak to jest, że nie można wytrzymać i trzeba spróbować. Tym bardziej ten sernik bo jest pyszny. :)
UsuńUpiekłam taki sam lecz na spód dałam biszkopty mniej pracy i też wspaniałych
OdpowiedzUsuńCzy budynie ugotowane się dodaje czy sam proszek
OdpowiedzUsuńDodajesz sam proszek. :0
UsuńSernik z tego przepisu wychodzi naprawdę pyszny i puszysty!!!. Piekłam kiedyś sernik z jogurtów greckich z innego przepisu i był twardy i niesmaczny. Zdecydowanie polecam wypróbować ten serniczek!!
OdpowiedzUsuń