Składniki:
- 4 razy po 120 ml letniej przegotowanej wody
- 4 razy po 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 Młyn Kopytowa
- duży słoik
- drewniana łyżka
- gaza
Słoik wyparzyć i osuszyć.
1 dzień
Do słoika wlać letnią wodę, wsypać mąkę wymieszać. Przykryć kawałkiem gazy i odłożyć w ciepłe miejsce.
2 dzień
po 12 godzinach przemieszać i zostawić. Po 24 godzinach przemieszać, dokarmić letnią wodą i mąką, wymieszać.
3 dzień
Po 24 godzinach przemieszać ponownie dokarmić i wymieszać.
4 dzień
Po 24 godzinach przemieszać ponownie dokarmić i wymieszać.
5 dzień
Zakwas gotowy do użycia. Jeśli nie będziemy używać zakwasu od razu słoik zakręcić ale nie do końca by dochodziło powietrze i przechowywać w lodówce. Przed pieczeniem chleba zakwas wyjąc 2-3 godziny wcześniej z lodówki dokarmić wodą, mąką i gdy zaczną pokazywać się bąbelki wtedy zakwas jest aktywny i gotowy do użycia.
W czasie produkcji zakwas lubi ciepło. Mieszamy drewnianą łyżką. W czasie produkcji zakwas przykrywamy gazą.
Dobry zakwas to podstawa najlepszego chleba:)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie zrobić! Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńprzepis się przyda,od dawna planuje upiec chlebek :)
OdpowiedzUsuńAlinko jeśli można to chciałam wstawić poprawkę zakwasu nie zamyka się szczelnie w lodówce :) przykręcić delikatnie ale nie do końca musi dochodzic powietrze :)
OdpowiedzUsuńTo mój pierwszy zakwas :) różnie pisali, ale wiem że dużo pieczywa pieczesz więc posłucham Twojej rady. Dzięki za dobre rady.
Usuńczekam na wypieki chlebka :) pochwal się kochana ;)
UsuńJuż jeden upieczony, wkrótce dodam przepis. :)
UsuńAlino super :-) ja chlebek na zakwasie piekę już długo i taki chlebek jest pyszny :-) niech ten ze sklepu się schowa :-) pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńjuż mi drugorok schodzi na zrobienie zakwasui chleba na zakwasie. Nienawidzę samej siebie !!! A tobie zadraszam !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Ja też czasem robiłam sama zakwas:))) Domowy chlebek na zakwasie mmm... Az się rozmarzyłam:))
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis, napoewno nieraz sie przyda
OdpowiedzUsuńNie ma to jak własny dobry zakwas,oczywiście jak się samemu piecze chlebek,a taki jest najlepszy.Bez tych wszystkich ulepszaczy.
OdpowiedzUsuńa do czego jest potrzebna gaza?
OdpowiedzUsuńW czasie produkcji zakwasu przykrywamy nią słoik.
UsuńWarto wiedzieć, że zakwas można ususzyć. Jak to zrobić pisałam u siebie: https://domowejroboty.pl/przepisy/zakwas-na-chleb/#suszenie
OdpowiedzUsuńFajna sprawa, szczególnie gdy wyjeżdżamy gdzieś na dłużej i nie mamy jak go dokarmiać. Pozostawiony sam w lodówce mógłby się popsuć a tak w razie czego mamy suszony i nie musimy się o nic martwić.