Składniki:
- Ciasto
- 150 g masła
- 250 g cukru pudru
- 6 żółtek
- 100 g płynnego miodu
- 200 g zmielonego maku( w oryginale 300g)
- 100 g zmielonych orzechów włoskich( mój dodatek)
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżeczki maki ziemniaczanej
- Krem budyniowy
- 0,5 l mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 250 g masła
- Polewa
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- Dodatkowo
- 2 galaretki wiśniowe
- 12 podłużnych biszkoptów
Ciasto:
Miękkie masło, cukier i żółtka utrzeć. Dodać miód, mak, orzechy i ucierać około 5 minut do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Dodać kakao,sodę oczyszczoną, cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Ubić pianę z białek z szczyptą soli dodać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Formę o wymiarach 33*23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto przekroić na dwa placki.
Krem budyniowy:
W szklance mleka zmiksować mąki. Resztę mleka z cukrami zagotować, wlać zmiksowane mąki i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą by nie powstał kożuch i ostudzić. Masło utrzeć do białości dodawać po łyżce zimnego budyniu i ucierać.
Polewa:
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na cieście.
Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Warstwy ciasta:
ciasto makowo orzechowe, połowa kremu, tężejące galaretki, biszkopty, druga część kremu, ciasto makowo-orzechowe, polewa
Ps. Przed rozsmarowaniem kremu na galaretce galaretka musi być twarda.
Przepis z książki:Wielka księga ciast Siostry Anastazji
wygląda rewelacyjnie, pracochłonne ciasto ale efekt warty poświęcenia:)
OdpowiedzUsuńAlinko, nazwa nie ważna. Najważniejsze, że ciasto wygląda smakowicie i przyciąga wzrok. Gdybym była w cukierni z pewnością bym go wybrała :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obł3dnie. Rewelacja Alinko. Z chęcią zjadłabym kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie
OdpowiedzUsuńapetycznie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe domowe ciasto:)
OdpowiedzUsuńmam te książkę z przepisami siostry Anastazji. Ciasto widziałam, ale jakoś do tej pory nie piekłam...
OdpowiedzUsuńWygląda jak z najlepszej cukierni. Wow, jestem pod mega wrażeniem!
OdpowiedzUsuńA ja to ciasto chyba znam pod nazwą cygańska droga
OdpowiedzUsuńBARDZO FAJNIE I ŁADNIE WYGLĄDA
OdpowiedzUsuńZAPRASZAM DO SIEBIE NA SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM
Jakie świetne ciasto! I fajna nazwa :)
OdpowiedzUsuńpięknie podane!
OdpowiedzUsuńa nazwa rzeczywiście zastanawiająca:)
super ciach tż je robiłam już jakiś czas temu,zreszta nie pierwszy raz,,,,polecam
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco, takie wysokie :) I kolory ma piękne :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie zawsze najlepsze ciasta
OdpowiedzUsuńBardzo pracochłonne. Respekt. I masywne kalorie.... za dużo niepotrzebnych składników. Kto potrzebuje do maku orzechów i galaretki jeszcze tyle cukru,masła i przede wszystkim BISZKOPTU ?
OdpowiedzUsuńTaka sobie zbieranina.... Może stąd ta nazwa - jako dziecko znalam dużo Cyganow, którzy co roku latem u nas na wsi przebywali. W ich receptach też znajdowało się wszystko możliwe. ... kochałam naszych Cyganow z ich kolorowym światem i pysznosciami z ogniska.... jedna z moich najlepszych przyjaciółek wieku szkolnego była z ich taborów.... piękne czasy. .......
This cake looks really delicious!
OdpowiedzUsuńWłaśnie mi się przypomniało, że mam przepis na podobne ciasto o nazwie "mazurek cygański", chyba przeszukam notatki i zrobię go na święta:) dziękuję
OdpowiedzUsuńPani Alu czy mak trzeba sparzyć?
OdpowiedzUsuńJa używałam już zmielonego maku. Ale maku nie parzymy, mielimy na sucho.
UsuńCzym mozna zastapic miod w ciescie ?
OdpowiedzUsuńMiód możesz zastąpić syropem klonowem, golden syropem, syropem z agawy lub jakimś innym słodem. :)
Usuńdziekuje za odp mam alergie na produkty pszczele i stad moje pytanie :) pozdrawiam
UsuńPYSZNE CIASTO , U MNIE POD NAZWĄ "CYGAŃSKIE DROGI"
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda i przepis nie taki straszny :)
OdpowiedzUsuń