Składniki:
- 500 g mąki pszennej bułkowej typ 650 Młyn Kopytowa
- 20 g drożdży świeżych
- 250 ml letniego mleka
- 25 g masła
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Wlać pół szklanki letniego mleka, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać sól, resztę mleka, rozpuszczone letnie masło, jajko, zaczyn drożdżowy i miksować z końcówką haka kilka minut aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Misę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na blat wysypany mąką i podzielić na 11-12 części w zależności jak duże chcemy bułki. Formujemy kulki i układamy zlepieniem na spodzie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową, ponownie przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Przed włożeniem robimy tzw przedziałek tępą stroną noża i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Pieczemy około 20 minut do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce.
Takie bułeczki są najlepsze i najsmaczniejsze. Właśnie taki kształt i bez spulchniaczy :)
OdpowiedzUsuńTakie prawdziwe bułki z przedziałkiem pamiętam z dzieciństwa. A takie domowe muszą smakować bardzo dobrze. Przepis zapisuję:)
OdpowiedzUsuńaż mi tu w Ustce zapachniało.Kurierem ze dwie proszę ,bo ja szybko nie zrobię,nie mam komu.
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńtzw. dupki bardzo udane Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńŚwietne buły, z chęcią je spróbuję :-) pozdrawiam Słoneczko :-)
OdpowiedzUsuńJak z najlepszej piekarni:)
OdpowiedzUsuńPoproszę choć jedną na jutrzejsze sniadanie :)
OdpowiedzUsuńPiękne bułki :)
OdpowiedzUsuńCudne te Twoje bułeczki! Podkradam przepis :)
OdpowiedzUsuńjakie piękne bułki z przedziałkiem, po prostu rasowe :)
OdpowiedzUsuńDzięki za kolejny wpis Na zakwasie i na drożdżach.
pozdrawiam serdecznie
M.
Mam pytanie.. Czy musi byc ten wlasnie rodzaj maki??? U nas nie ma takiego wyboru. Czy moge uzyc make tortowa albo poznanska?????
OdpowiedzUsuńMożesz użyć innej mąki ale typ 650. Zawsze możesz zamówić mąki z Młyn Kopytowa, są rewelacyjne i mają duży wybór.
UsuńBułeczki mięciutkie, ale zrobiłam trochę za małe, następnym razem będą 100gr.
OdpowiedzUsuńWypróbowałam wiele przepisów, ale te są najlepsze. I co bardzo ważne - nie są na drugi dzień miękko-gumowe. Nadal wierzch jest sprężysty. Pyszne. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że bułki smakują. Dla nas to też jedne z lepszych bułek. Pozdrawiam.
UsuńMam pytanie, nieszkam obecnie w Anglii. Niestety unas jak nie masz W pobliżu Polskiego sklepu,to jedynie zostaje mi mąka przenna do pieczenia
OdpowiedzUsuńWażne jaki masz typ mąki. Jeśli 650 lub 500 to możesz użyć.
UsuńI co taką mąkę przenną do pieczenia chleba można dodawać. 🤗
OdpowiedzUsuń