Składniki:
- 1 szkl puree z dyni
- 125 ml letniej wody
- 500 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 20 g drożdży świeżych
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki owoców goji
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- Do posypania
- ziarna słonecznika
- sezam
Drożdże rozetrzeć z cukrem, zalać letnią wodą i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać zaczyn drożdżowy, olej, sól, puree z dyni i miksować około 5 minut za pomocą haka na jednolitą masę. Na koniec dodać owoce goji i ziarna słonecznika. Misę miksera nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach 30* 10 cm wysmarowanej olejem. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować ciepłym mlekiem i posypać ziarenkami słonecznika i sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika chleb wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce.
Jaki słoneczny chlebuś:)
OdpowiedzUsuńZnów pyszny chlebek. Ale niespotykany kolor. To pewnie za sprawą dyni. Bardzo mi odpowiada takie połączenie składników :)
OdpowiedzUsuńKolor bardzo przyciąga uwagę! :)
OdpowiedzUsuńWow, ależ kolor:) Zjadłabym kawałeczek.
OdpowiedzUsuńOryginalna propozycja :)
OdpowiedzUsuńz chęcią bym skosztowała!
OdpowiedzUsuńAlinko jaki piękny słoneczny kolorek, oj musi być smakowity :-) pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńMmm, cudowne ma dziury :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie nasz ulubiony!
OdpowiedzUsuńJaki fajny chleb, ciekawe dodatki :)
OdpowiedzUsuń