Składniki:
- 180 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa
- 250 g mąki pszennej typ 500 EKO Młyn Kopytowa
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 3 łyżki otrębów żytnich Młyn Kopytowa
- 10 g świeżych drożdży
- 230 g wody + 20 g do drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1, 5 łyżeczki soli
Do misy miksera wkruszyć drożdże dodać cukier i 20 g letniej wody, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż zaczną pracować. Gdy drożdże zaczną pracować dodać resztę składników i zmiksować mikserem z końcówką haka do połączenia się składników. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Keksówkę 30*10 cm wyłożyć papierem do pieczenia wlać wyrośnięte ciasto, wyrównać powierzchnię i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 1-1,5h. Przed włożeniem do piekarnika spryskać letnią wodą i posypać mąką żytnią. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Do zimnego piekarnika włożyć formę z ciastem i piec około 1 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia dopiekać chleb bez foremki. Studzić na metalowej kratce.
Przepis z bloga Pieczarka mySia
n apewno smaczny
OdpowiedzUsuńtylko dyskutowałabym z tą "małą" ilością drożdży, wg mnie na te ilość mąki drożdży jest całkiem sporo
Dokładnie po co drożdże skoro jest zakwas :-/
UsuńPo to by chlebek był ładnie wyrośnięty i nie był zbyt zbity, bo właśnie takie chlebki lubimy. Ale jeśli "anonim " chce zrobić bez drożdży niech eksperymentuje. :)
UsuńDomowe pieczywo jest najlepsze:) Taką kromeczkę chętnie bym zjadła.
OdpowiedzUsuńChlebek fantastyczny :-) wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńKolejny pyszny domowy chleb. Ślicznie upieczony i pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda;)))
OdpowiedzUsuńAle apetycznie
OdpowiedzUsuńPiękne chlebek i zdrowy!
OdpowiedzUsuńbardzo smaczny chlebek--upiekłam bez dodatku drozdzy, wspaniały!
OdpowiedzUsuńWitam!
OdpowiedzUsuńNie piekłam nigdy sama chleba, cały czas mowa o zakwasie.....jak zrobić?
Tu jest przepis jak ja robiłam zakwas. http://ala-piecze.blogspot.com/2014/09/zakwas-zytni.html
Usuńpyszny chlebek ale bardzo twarda skorka, czy cos zrobilam zle?
OdpowiedzUsuńMoże za długo piekłaś. Ale może na drugi dzień zmięknie jak włożysz do pojemnika.
Usuń