Składniki:
- Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki maki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- Pianka kokosowa:
- 0,5 l kremówki 30%
- 200 g czekolady białej
- 1 puszka mleczka kokosowego bio Ale-raj *
- 5 łyżeczek żelatyny
- 1/4 szkl gorącej wody
- kokos
- cukierki rafaello
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna. Mąki i proszek przesiać przez sitko stopniowo dodawać do masy i ubijać na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonowa łopatką. Masę przelać do formy 24*24 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec w 180 stopniach około 20 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Pianka kokosowa:
Dzień wcześniej kremówkę podgrzać ale nie gotować. Zdjąć z ognia dodać połamane czekolady i dokładnie rozmieszać. Przykryć, przestudzić i zimne włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Zimną kremówkę ubijać na najwyższych obrotach około 5 minut. Śmietana powinna się napowietrzyć. Wlewać zimne mleko kokosowe i miksować około 5 minut. Pod koniec wlewać wolnym strumieniem rozpuszczoną letnią żelatynę. Jeśli masa będzie rzadka poczekać chwilkę aż zacznie tężeć i wylać na biszkopt. Odłożyć na 2-3 godziny lub całą noc do lodówki by stężała.
Przed podaniem ciasto pokroić w kostkę, posypać wiórkami kokosowymi i na środku ułożyć rafaello.
* Jeśli mleko kokosowe będzie z wierzchu twarde przełożyć całość do garnka i zmiksować blenderem na gładko.
Inspiracja z moimi zmianami My Sweet World
Piękna kreacja!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie,na pewno wypróbuję ☺
OdpowiedzUsuńMoje ulubione smaki :-)
OdpowiedzUsuńUpiekłam... Wyszło mega pyszne chociaż nie dodawałam rafaello to i tak jest boskie
OdpowiedzUsuńMarta bardzo się cieszę że smakuje. :)
Usuńdzieś podejscie numer dwa :) tym razem dla gości... trzymajcie kciuki zeby dobrze wyszlo...
UsuńTrzymam kciuki podwójnie. Raz żeby wyszło a dwa żeby smakowało. :)
Usuńwszystko fajnie, ale po dodaniu żelatyny wszystko mi się oddzieliło ;/
OdpowiedzUsuńOjjj to może za ciepła żelatyna była. Nie wiem co mogło być przyczyną.:(
UsuńIle ml mleka kokosowego?
OdpowiedzUsuń400 ml mleczka kokosowego.
UsuńIle kokosu?
OdpowiedzUsuńZależy jak grubo posypiesz. :)
UsuńA na większą blachę ile dawać składników
OdpowiedzUsuńAle jakie wymiary blaszki?
UsuńA na blachę o wymiarach ok 25 na 35 ile składników dawac
OdpowiedzUsuńZrób z 1,5 porcji.
Usuńkurcze a to musi byc to konkretne mleczko kokosowe?
OdpowiedzUsuńTak,ponieważ jest gęściejsze i dodatkowo wzbogaca kokosowy smak.
Usuń