sobota, 20 lutego 2016

Rafaello

Wspominałam już, że uwielbiam kokosowe wypieki i dzisiaj znowu ciasto kokosowe. Tym razem bardzo lekka, delikatna i mocno kokosowa pianka, która po prostu rozpływa się w ustach. Do tego moje ulubione cukierki kokosowo migdałowe. Nie czekajcie za długo  by je zrobić bo będziecie żałować.



Składniki:
  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pianka kokosowa:
  • 0,5 l kremówki 30%
  • 200 g czekolady białej
  • 1 puszka mleczka kokosowego bio  Ale-raj *
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/4 szkl gorącej wody
  • kokos
  • cukierki rafaello 
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna. Mąki i proszek przesiać przez sitko stopniowo dodawać do masy i ubijać na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonowa łopatką. Masę przelać do formy 24*24 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec w 180 stopniach około 20 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Pianka kokosowa:
Dzień wcześniej kremówkę podgrzać ale nie gotować. Zdjąć z ognia dodać połamane czekolady i dokładnie rozmieszać. Przykryć, przestudzić i zimne włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Zimną kremówkę ubijać na najwyższych obrotach około 5 minut. Śmietana powinna się napowietrzyć. Wlewać zimne mleko kokosowe i miksować około 5 minut. Pod koniec wlewać wolnym strumieniem rozpuszczoną letnią żelatynę. Jeśli masa będzie rzadka poczekać chwilkę aż zacznie tężeć i wylać na biszkopt. Odłożyć na 2-3 godziny lub całą noc do lodówki by stężała.
Przed podaniem ciasto pokroić w kostkę, posypać wiórkami kokosowymi i na środku ułożyć rafaello.
* Jeśli mleko kokosowe będzie z wierzchu twarde przełożyć całość do garnka i zmiksować blenderem na gładko.


Inspiracja z moimi zmianami My Sweet World

19 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie,na pewno wypróbuję ☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Upiekłam... Wyszło mega pyszne chociaż nie dodawałam rafaello to i tak jest boskie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta bardzo się cieszę że smakuje. :)

      Usuń
    2. dzieś podejscie numer dwa :) tym razem dla gości... trzymajcie kciuki zeby dobrze wyszlo...

      Usuń
    3. Trzymam kciuki podwójnie. Raz żeby wyszło a dwa żeby smakowało. :)

      Usuń
  3. wszystko fajnie, ale po dodaniu żelatyny wszystko mi się oddzieliło ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojjj to może za ciepła żelatyna była. Nie wiem co mogło być przyczyną.:(

      Usuń
  4. Ile ml mleka kokosowego?

    OdpowiedzUsuń
  5. A na większą blachę ile dawać składników

    OdpowiedzUsuń
  6. A na blachę o wymiarach ok 25 na 35 ile składników dawac

    OdpowiedzUsuń
  7. kurcze a to musi byc to konkretne mleczko kokosowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak,ponieważ jest gęściejsze i dodatkowo wzbogaca kokosowy smak.

      Usuń