Mam od jakieś czasu okazje testować patelnię niemieckiej firmy WOLL Szafir i jestem z niej bardzo zadowolona. Przygotowywanie w niej potraw to czysta przyjemność a kupić ją można w sklepie Gustus. Mimo iż patelnia może wydawać się droga moim zdaniem mimo wszystko warto w nią zainwestować.
A teraz trochę o wyglądzie i krótki opis patelni.
Patelnie WOLL Szafir z linii Indukcja można używać na płytach indukcyjnych, ceramicznych, elektrycznych oraz na gazie.
Specjalna szlachetna powłoka - ceramika szafirowa- zapewnia długą żywotność naczynia natomiast nanokompozytowa powłoka w technologii "non-stick" pozwala przygotowywać posiłki z minimalną ilością tłuszczu lub nawet go wyeliminować z wielu potraw. Przez co nasze potrawy są mniej kaloryczne i zdrowsze.
Dno:
Dno patelni jest grube, bardzo odporne na zarysowania, równomiernie rozprowadza ciepło co przekłada się na ograniczenie zużycia energii do gotowania i pieczenia. Dno jest odporne na odkształcenia nawet przy bardzo wysokiej temperaturze.
Uchwyt:
Służy do bezpiecznego podnoszenia naczyń (z wyjątkiem płaskiej patelni) a oprawa uchwytu jest montowana w technologii zatopionego mosiądzu, dzięki czemu uzyskujemy 100% gwarancję bezpieczeństwa. Uchwyt jest odporny na wysoką temperaturę i można używać patelni w piekarniku co dla mnie jest dużym plusem. Dodatkowy atut to taki, że w trakcie smażenia uchwyt się nie nagrzewa. Jednak przy użytkowaniu w piekarniku już tak, więc trzeba o tym pamiętać.
Szklana pokrywa: Pokrywa wykonana jest z hartowanego i polerowanego, żaroodpornego szkła. Służy do energooszczędnego gotowania lub pieczenia w temperaturze do 250 °C dzięki czemu bez problemu można patelnię wraz z pokrywą wykorzystać w piekarniku. Ważnym elementem jest też gwarancja. Firma oferuje 25-letnią gwarancję na równość dna co według mnie jest bardzo ważnym elementem, gdyż sporo patelni po krótkim czasie użytkowania jest nierówna i używanie jej na ceramicznej lub elektryczne płycie staje się dużym problemem. Dwuletnią gwarancję firma udziela na powłoki i uchwyty. Średnica 28 cm i wysokość 7 cm w tym modelu WOLL Szafir sprawia, że w trakcie smażenia, pieczenia lub gotowania pryskanie jest bardziej ograniczone przez co nasza płyta jest czysta a my mamy mniej sprzątania. Co w niej przygotowałam? Upiekłam na górnym źródle ciepła ciasto. Więc już od teraz nawet te osoby, które nie mają piekarnika mogą sobie upiec ciasto z patelni. Ciasto z patelni z jabłkami Składniki:
Przygotowanie: Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Miksując dodawać po jednym żółtku. Gdy masa będzie sztywna miksować na najwolniejszych obrotach i na przemian dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej oraz jogurt naturalny. Masę wylać na wysmarowaną niewielką ilością oleju patelnię. Ułożyć obrane i pokrojone w niewielki ćwiartki jabłka. Płytę ceramiczną włączyć na 5 położyć patelnię z pokrywką i piec około 20-25 minut. Po tym czasie ciasto odwrócić i piec jeszcze około 3-4 minuty by z wierzchu lekko się zrumieniło. Upieczone ciasto wyjąć z patelni i studzić na metalowej kratce, zimne oprószyć cukrem pudrem. Przed odwróceniem wierzch ciasta powinien być prawie suchy. Temperaturę i czas należy dostosować do swoich płyt. | Czas i temperaturę trzeba dostosować odpowiednio do swoich płyt gdyż jak wiadomo każdy ma inną temperaturę grzania. Przed odwróceniem wierzch ciasta powinien być prawie suchy. |
Świetnie się prezentuje i na pewno posłuży dłużej niż zwykłe patelnie.
OdpowiedzUsuńI plusem jest to, że pasuje do różnych typów kuchenek :)
Z pewnością będzie służyć. Dla mnie najważniejsze , że jest idealnie równa, nie odkształca się i że można ją wkładać bez problemu do piekarnika. :)
UsuńMarzę o takiej patelni... *_*
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie słyszałam ani nie widziałam ciasta z patelni :D
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne, więc polecam upiec.
UsuńNo nie wierzę! te ciasto wygląda za idealnie haha :) Jeżeli tak samo smakuje jak wygląda to można być blisko nieba ;)
OdpowiedzUsuń