Składniki:
- 4 gruszki ( u mnie konferencja)
- 750 ml białego wytrawnego wina
- 1 laska cynamonu
- 1 laska wanilii
- 1 gwiazdka anyżu
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- Ciasto:
- 3 jajka
- 80 g cukru
- szczypta soli
- 80 g margaryny lub masła
- 180 g mąki pszennej
- 70 g mąki kokosowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 170 g marcepanu
- 5 łyżek likieru kokosowego
Gruszki obrać ze skórki pozostawiając ogonek. Zagotować wino z cukrem i przyprawami, włożyć gruszki i na średnim ogniu gotować do miękkości. Ja sprawdzałam czy są miękkie drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Po ugotowaniu przełożyć na talerz i ostudzić.
Margarynę roztopić. Marcepan zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.
Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Miksując na najwolniejszych obrotach dodawać naprzemiennie jogurt, masło i mąkę. Na końcu dodawać porcjami marcepan, likier kokosowy i mieszać łopatką. Formę prostokątną o wymiarach 25*11 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, równomiernie rozprowadzić i włożyć gruszki.
Piec w 180 stopniach góra-dół z termoobiegiem około 50 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika zostawić na około 10 minut następnie wyjąć ciasto z formy i ostudzić na metalowej kratce.
Super to ciasto :)
OdpowiedzUsuń