Składniki:
- około 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego
- 2 pory
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 150 g Szynka Polska Hańderek
- 100 g pieczarek
- 100 g serka topionego
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- ser żółty
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa ale-raj
Cebulę pokroić w kostkę, por w półplasterki, czosnek w plasterki.
Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na pól łyżce masła klarowanego.
Szynkę pokroić w słupki.
Rozgrzać w garnku 1,5 łyżki masła klarowanego dodać por, czosnek cebulę i podsmażać około 10 minut. Zalać bulionem dodać pokrojony w mniejszą kostkę serek topiony i gotować do miękkości. Pod koniec dodać podsmażone pieczarki, szynkę i ponownie zagotować. Do jogurtu wlać 2-3 łyżki płynu z zupy, rozmieszać i mieszając wlać do zupy. Zupę zagotować. Doprawić do smaku.
Podawać posypaną na górze startym żółtym serem i słupkami z szynki.
Wygląda obłędnie i smakuje zapewne przepysznie,koniecznie muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Doris
Pyszna zupka, a mi się podoba ta drewniana podkładka :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńJuż wiem co będę jadł jutro na obiad :D
OdpowiedzUsuń