Składniki:
- 0,5 główki czerwonej kapusty (około 800g)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść rodzynek sułtanki
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 listki laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- cukier
- ocet
Kapustę poszatkować. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać listki laurowe, ziele angielskie i ugotować al dente. Po ugotowaniu odlać wodę a do gorącej kapusty wlać trochę octu,wymieszać i odłożyć do ostudzenia. Ocet wlewamy po to kapusta miała ładny kolor.
Na patelni rozgrzać olej dodać pokrojoną cebulę, czosnek i lekko zrumienić. Pod koniec dodać rodzynki. Gdy cebulka będzie zrumieniona na patelnię przełożyć kapustę, wymieszać i całość chwilę podsmażać. Doprawić do smaku.
Kapustę można podać i na ciepło i na zimno.
* Ja najczęściej kapustę gotuję dzień wcześniej.
Pysznie wygląda ta surówka, dawno nie robiłam czerwonej kapusty :)
OdpowiedzUsuń