Składniki:
- Biszkopt kakaowy:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 3,5 łyżki mąki pszennej ekologicznej
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem budyniowy:
- 750 ml mleka
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 250 g masła
- Dodatkowo:
- 800 g świeżych truskawek
- 900 ml gorącej przegotowanej wody
- 2 galaretki truskawkowe
- okrągłe biszkopty
- 150 ml zimnej kremówki 30%
Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 25*36 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 stopniach.
Krem budyniowy:
Z mleka odlać 3/4 szkl dodać żółtka, mąki i zmiksować na gładko. Resztę mleka zagotować z cukrami wlać resztę mleka i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia przykryć z wierzchu folią spożywczą by nie powstał kożuch i ostudzić.
Miękkie masło utrzeć do białości ucierając dodawać stopniowo zimny budyń i ucierać aż powstanie gładki i jednolity krem.
Galaretki rozmieszać w gorącej wodzie i odłożyć do lekkiego stężenia.
Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu ułożyć jeden obok drugiego biszkopty i rozsmarować resztę kremu. Na kremie ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem ubić zimną kremówkę (bez cukru pudru) i zrobić kleksy z bitej śmietany na każdym ciastku.
jak dla mnie zdecydowany nr jeden jeśli chodzi o smaki lata :)
OdpowiedzUsuń