Składniki:
- 2 szkl mąki pszennej
- 1,5 szkl mleka
- 1 łyżka masła
- 3/4 łyżeczki soli
- 200 g żółtego sera
- 200 g szynki
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
W garnku zagotować mleko z masłem, dodać mąkę wymieszaną z solą i energicznie mieszając połączyć składniki. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
Podsypując mąką ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Szklanką wykroić kółka. Na każdym położyć kawałek sera i szynki. Zlepić jak tradycyjne pierogi, obtoczyć w roztrzepanym jajku następnie obtoczyć z dwóch stron w bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju z dwóch stron na rumiano.
mniam mniam :D
OdpowiedzUsuńSuper sie prezentują ;)
OdpowiedzUsuńtakich jeszcze nie jadłam ja również zapraszam na blog /twoje pierożki muszą być pyszne pozdrawiam
OdpowiedzUsuńależ to smacznie wygląa :O
OdpowiedzUsuńPrześliczne wyszły te pierożki. I na pewno równie cudownie smakują:D
OdpowiedzUsuń