Zupę ugotowałam w garnku z kolekcji Iris ,które można zamówić w sklepie Galicja Dla Twojego domu!
Garnki Iris wykonane są ze stali nierdzewnej. Mają przeźroczyste szklane pokrywki dokładnie dopasowane i przylegające do garnka co umożliwia zoptymalizowanie czasu gotowania.
Dno tzw "kapslowe" akumuluje ciepło i równomierne je rozprowadza. Ergonomiczne uchwyty pokryte są antypoślizgową i nienagrzewającą się powłoką z silikonu.
Na wewnętrznej ściance garnka znajduje się miarka.
Co ważne garnki nadają się do wszystkich typów kuchenek: gazowe, elektryczne, ceramiczne, indukcyjne i dostępne są o różnych pojemnościach.
Składniki:
- 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego
- 3 ząbki czosnku
- 250 g świeżego szpinaku baby
- 100 g serka topionego
- 150 ml śmietany kremówki
- sól, pieprz
- jajka przepiórcze
Jajka włożyć do wrzątku gotować 4 minuty. Wylać gorącą wodę i zalać jajka zimną wodą na około 10 minut. Po tym czasie obrać ze skorupki i przekroić na połówki.
Do gorącego bulionu dodać drobno pokrojony czosnek i pokrojony w kostkę serek topiony. Gotować na wolnym ogniu aż serek się rozpuści. Wrzucić szpinak i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu około 5 minut. Zdjąć z ognia. Do śmietany wlać 3 łyżki zupy by ją zahartować, wymieszać i wlać do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z połówkami jajek przepiórczych.
Smaczna zupa a garnki super, mam takie i spisują się znakomicie :)
OdpowiedzUsuńZupka wygląda przepysznie, a ten garnuszek sliczny, chciałabym i ja taki mieć
OdpowiedzUsuń