Składniki:
- 1 większa główka młodej kapusty
- 2 łyżki oleju kokosowego lub smalcu
- 1 średnia cebula
- 300 g kiełbasa wiejska tradycyjna Hańderek
- 300 g kiełbasy śląskiej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki przyprawy do bigosu i kapusty
- 2 łyżeczki suszonych pomidorów
- około 2 szkl bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ketchupu
Kapustę grubo poszatkować. Cebulę pokroić w kostkę, kiełbasy w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej lekko podsmażyć cebulę dodać kiełbasy i podsmażać do momentu aż kiełbasa lekko się zrumieni uważając by nie spalić cebuli. Do kiełbasy dodać kapustę wsypać przyprawy wymieszać i podlać połową bulionu. Poddusić i gdy kapusta będzie al dente dodać koncentrat i ketchup. Jeśli będzie zbyt mało płynu dolać bulionu. Całość podsmażać pod przykryciem jeszcze około 10 minut by kapusta nabrała koloru. Zdjąć z ognia i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
jaki bulion warzywny
OdpowiedzUsuńJa użyłam domowego ale jeśli nie chcesz robić lub nie masz to możesz użyć z kostki.
Usuń