Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 200 g twarogu z wiaderka*
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szkl ciepłej wody
- granola
- 300 g truskawek
Zimną kremówkę ubić na sztywno i pod koniec miksowania dodać cukier puder. Do ubitej śmietany dodawać porcjami zimny twaróg i miksować na wolnych obrotach. Miksować do momentu połączenia się składników i na końcu wlać letnią rozpuszczoną żelatynę. Masę rozlać do szklanek i włożyć na około 2 godziny do lodówki by masa stężała.
Truskawki zmiksować na mus i dosłodzić według uznania.
Gdy serniczki stężeją nasypać warstwę granoli i wylać warstwę musu truskawkowego.
Można ponownie schłodzić w lodówce lub spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
*Dodając twaróg o temperaturze pokojowej istnieje ryzyko, że masa może się "zważyć"- różnica temperatur.
Są wspaniałe i apetyczne to ja zapraszam na lody http://moje-wyroby.blog.pl/pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają, aż szkoda je jeść :-)
OdpowiedzUsuń