Porcelana Bogucice z kolekcji Rodos i Diament Platin.
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej T500*
- 5 żółtek
- 30 g świeżych drożdży
- 80 g masła
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 250 ml mleka
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki spirytusu
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Mąkę przesiać do misy miksera dodać sól. Mleko podgrzać dodać łyżeczkę cukru, mąki, drożdże rozmieszać i odstawić by drożdże ruszyły i zrobił się zaczyn. Żółtka utrzeć z cukrem. Do mąki wlać zaczyn drożdżowy, żółtka i zacząć miksowanie. Po chwili wlać spirytus, esencję waniliową i letnie masło. Miksować tak długo aż ciasto będzie jednolite, gładkie i zacznie się odklejać od misy. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na grubość około 1,5 cm i wykrawać literatką niewielkie kółka. Resztę ciasta zagnieść, rozwałkować i ponownie wykrawać kółka.
Wykrojone kółka przykryć ściereczką i pozostawić na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
W garnku rozgrzewamy olej do temperatury 175 stopni i smażymy pączki z dwóch stron na złoto.
Przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Zimne pączki oprószyć cukrem pudrem. *
*Jeśli ciasto będzie mocno się kleić dosypywać stopniowo mąki.
Świetnie, znowu muszę odstawić dietę.
OdpowiedzUsuńDziś robiłam te mini pączki z Pani przepisu i... jestem zachwycona! Pani Alu, jest Pani prawdziwą czarodziejką! Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i cieszę się, że pączusie smakowały. Jaka tam ze mnie czarodziejka haha.
UsuńPysznie tu:)
OdpowiedzUsuńjak dodać do nich marmoladę
OdpowiedzUsuńJak z marmoladą to proponuję dodać po usmażeniu. Za pomocą worka z końcówką do nadziewania lub dużą strzykawka.
UsuńTeż mam zawsze pronlem z tym jak dodoać marmoladę po usmażeniu pączków. Gdzie można zakupić takie końcówki?
OdpowiedzUsuń