Składniki:
- 3 duże jajka
- 3/5 szkl cukru
- 2 łyżeczki cukru w wanilią
- 3 szkl mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl maślanki *
- 3/4 szkl oleju
- śliwki
Jajka ubić z cukrami na puszysta masę. Zmniejszyć obroty miksera i miksując wlewać powoli maślankę na przemian z olejem. wyłączyć mikser wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenie i wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wylać do formy 25*35 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Poukładać śliwki bez pestek skórką do dołu jedna przy drugiej. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 50 minut. Zimne ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
* Szklanka o pojemności 250 ml.
Można wykorzystać inne owoce sezonowe np truskawki, maliny, brzoskwinie, agrest itp.
Zjadłabym:)
OdpowiedzUsuńpychotka
OdpowiedzUsuńCiasto mojej babci. Uwielbiam
OdpowiedzUsuńFajne i przepis nie wydaje się nawet bardzo trudny
OdpowiedzUsuńWygląda na dosyć prosty przepis, trzeba przygotować i spróbować :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj.
UsuńAle pysznie wygląda, skorzystam z przepisu napewno.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:) ja zrobię wersję z jabłkami bo na śliweczki trzeba jeszcze trochę poczekać:)
OdpowiedzUsuń