Składniki:
- Ciasto drożdżowe:
- 35 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 0,5 łyżeczki soli
- 90 g masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 4 szklanki mąki pszennej
- śliwki około 1kg
- Kruszonka:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 100 g cukru
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mleko podgrzać wsypać łyżeczkę cukru, mąki, w kruszyć drożdże i wymieszać. Odstawić na około 10-15 min aż zrobić się rozczyn.
Mąkę przesiać do misy miksera. Wbić jajko dodać żółtka, sól, cukry i rozpocząć miksowanie. Wlać rozczyn i miksować do połączenia się składników. Następnie wlać rozpuszczone letnie masło i miksować na wolnych obrotach około 10 minut aż składniki dobrze się połączą i będzie jednolite ciasto. Ciasto będzie dosyć rzadkie ale nie dosypujemy mąki. Przykrywamy misę ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aż ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość.
W tym czasie śliwki przekrawamy na połówki i pozbywamy się pestek oraz przygotowujemy kruszonkę.
Składniki na kruszonkę przekładamy do misy zagniatamy i formujemy miedzy palcami na kruszonkę. Kruszonkę do czasu wyrośnięcia ciasta wkładamy do lodówki.
Blachę o wymiarach 40*30 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i rozprowadzamy równomiernie na całej blaszce. Układamy śliwki skórką do dołu posypujemy kruszonką i ponownie odkładamy do wyrośnięcia na około 40-50 minut.
Blaszkę wkładamy do zimnego piekarnika i włączamy temperaturę na 180 stopni. Pieczemy około 40-50 minut.
Zimną drożdżówkę możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Ala, przypomniałaś mi, że bardzo dawno nie jadłam zwykłego ciasta drożdżowego :)
OdpowiedzUsuń