niedziela, 27 stycznia 2019

Bułeczki angielskie z kruszonką

Po kilku miesiącach wracamy do "Wypiekanie na śniadanie" z czego bardzo się cieszę. Pierwsza propozycja wypiekania to maślane bułeczki angielskie z kruszonką z Cukierni Lidla według przepisu Pawła Małeckiego. Bułeczki są delikatne, mięciutkie idealnie wyrośnięte a dodatek chrupiącej kruszonki sprawia, że bułeczki rozpływają się w ustach. Najlepsze z dżemem i do tego mleko.


Składniki:
  • Ciasto drożdżowe:
  • 300-350 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka 3,2%
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią
  • 4 żółtka
  • 50 g roztopionego masła
  • 22 g świeżych drożdży
  • spora szczypta soli
  • Kruszonka:
  • 80 g mąki pszennej 
  • 60 g masła
  • 50 g cukru 
  • Do posmarowania:
  • białko 
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe:
Drożdże przekładamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru, dolewamy letnie mleko i dwie łyżki mąki. Wszystko razem mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce  aby rozczyn zaczął pracować.Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, sól, dolewamy rozczyn drożdżowy, żółtka oraz roztopione letnie masło. Miksujemy na wolnych obrotach aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Misę przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę  aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy i jeśli się lepi podsypujemy mąką. Dzielimy na 12 części i formujemy bułeczki. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut aby bułeczki znowu wyrosły.
Kruszonka:

Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i zagniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki.
Wierzch wyrośniętych bułeczek smarujemy rozkłóconym białkiem i posypujemy kruszonką.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni z termoobiegiem i pieczemy około 23 minuty.






5 komentarzy:

  1. Dostojne, piękne i na pewno smaczne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Chce się jeść, wyglądają znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o tak! robiłam je z kanału Lidla. Cudowne są te bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mm konfitura, kruszonka... super bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. najlepsze połączenie słodkiej babeczki, kruszonki i pysznej konfitury!

    OdpowiedzUsuń