Składniki:
- Ciasto drożdżowe:
- 300-350 g mąki pszennej
- 150 ml mleka 3,2%
- 100 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią
- 4 żółtka
- 50 g roztopionego masła
- 22 g świeżych drożdży
- spora szczypta soli
- Kruszonka:
- 80 g mąki pszennej
- 60 g masła
- 50 g cukru
- Do posmarowania:
- białko
Ciasto drożdżowe:
Drożdże przekładamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru, dolewamy letnie mleko i dwie łyżki mąki. Wszystko razem mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce aby rozczyn zaczął pracować.Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, sól, dolewamy rozczyn drożdżowy, żółtka oraz roztopione letnie masło. Miksujemy na wolnych obrotach aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Misę przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy i jeśli się lepi podsypujemy mąką. Dzielimy na 12 części i formujemy bułeczki. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut aby bułeczki znowu wyrosły.
Kruszonka:
Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i zagniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki.
Wierzch wyrośniętych bułeczek smarujemy rozkłóconym białkiem i posypujemy kruszonką.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni z termoobiegiem i pieczemy około 23 minuty.
Dostojne, piękne i na pewno smaczne :D
OdpowiedzUsuńChce się jeść, wyglądają znakomicie :)
OdpowiedzUsuńo tak! robiłam je z kanału Lidla. Cudowne są te bułeczki :)
OdpowiedzUsuńmm konfitura, kruszonka... super bułeczki :)
OdpowiedzUsuńnajlepsze połączenie słodkiej babeczki, kruszonki i pysznej konfitury!
OdpowiedzUsuń