Składniki:
- 250 g masła
- 3/4 szkl mleka
- 3/4 szkl cukru
- 3 łyżki kakao
- 50 g czekolady gorzkiej
- 3 szkl mleka w proszku pełnotłuste
- 1 szkl bakalii - (nerkowce, żurawina, rodzynki irańskie,wiórki kokosowe, orzechy włoskie)
- 4 wafle tortowe kwadratowe
Masło, mleko, cukier, czekoladę i kakao podgrzać w garnku do rozpuszczenia się składników, nie gotować. Zdjąć garnek z ognia pozostawić do lekkiego przestudzenia. W między czasie posiekać bakalie. Do lekko przestudzonej masy dosypywać po szklance mleka i energicznie wymieszać. Na końcu wsypać bakalie i wymieszać. Masę rozsmarować pomiędzy waflami. Docisnąć z góry lekko obciążyć i odłożyć w zimne miejsce do przestudzenia.
Schrupałabym takiego wafelka :)
OdpowiedzUsuńO matko mój tata takie robił
OdpowiedzUsuń