Składniki:
- Babeczki: 18 szt
- 3 jajka
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szkl mąki kokosowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1i1/4 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 3 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z jednej cytryny
- Krem truflowy:
- 200 ml kremówki 36%
- 180 g trufli
- 60 g gorzkiej czekolady
- 80 g mascarpone
- czekoladowe jajeczka
Babeczki: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem zmiksować na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera wlać olej, jogurt i zmiksować do połączenia się składników. Następnie porcjami wsypywać mąki i miksować na najwolniejszych obrotach. Na końcu wsypać skórkę z cytryny i wlać sok.
Formę do wypieku babeczek wyłożyć foremkami do muffinek Stella. Foremki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec do suchego patyczka około 25-30 minut.
Krem truflowy:
Dzień wcześniej podgrzać kremówkę wsypać pokrojone trufle i czekoladę. Mieszając silikonową łopatkę podgrzewać na średnim ogniu do momentu rozpuszczenia się cukierków. Zdjąć z ognia przykryć folią spożywczą by nie zrobił się "kożuch" i ostudzić. Zimną czekoladową kremówkę włożyć na kilka godzin do lodówki najlepiej na całą noc. Do zimnej kremówki dodać zimne mascarpone i zmiksować na sztywny krem.
Krem przełożyć do worka cukierniczego z metalową tylką i udekorować zimne babeczki. Na górze udekorować czekoladowym jajeczkiem. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Przepis na krem truflowy z bloga Słodki Pomysł.
wyglądają cudownie
OdpowiedzUsuńPiękne aż szkoda je jeść
OdpowiedzUsuńpiękne, wielkanocne babeczki :)
OdpowiedzUsuńIdealne, Babeczki są najlepsze jak dla mnie
OdpowiedzUsuń