Porcelana Bogucice z kolekcji Krasatina.
Składniki:
- Biszkopt:
- 4 jajka M
- 4 łyżki cukru
- 4 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 1 szkl cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa
- 1,5 szkl wody
- 5 łyżeczek żelatyny
- 0,5 l kremówki 30%
- Dodatkowo:
- 2 galaretki bezbarwne
- 850 ml wrzątku
- morele w puszce
Masa serowa:
Galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (1,5 szkl) i odłożyć do wystudzenia. Ser przełożyć do misy miksera wsypać cukier puder i zmiksować końcówką do ucierania. Wlać zimną lekko tężejącą galaretkę i ponownie zmiksować. Ubić na sztywno zimną kremówkę dodawać porcjami do masy serowej i dokładnie ale delikatnie by masa pozostała puszysta wymieszać łopatką. Masę serową wylać na biszkopt, wyrównać powierzchnię ułożyć połówki moreli i włożyć do lodówki by masa zastygła.
Bezbarwne galaretki rozmieszać w gorącej przegotowanej wodzie odstawić do lekkiego stężenia i wylać na masę serową. Odłożyć gotowe ciasto ponownie do lodówki, najlepiej na całą noc.
Ależ wspaniały!
OdpowiedzUsuńTa przeźroczysta galaretka pięknie się prezentuje.
:)
wygląda rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńBył u nas na święta. pychotka :)
OdpowiedzUsuńPomysłowe. Wygląda uroczo :)
OdpowiedzUsuńUrocze <3
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym takie ciacho, super przepis :)
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszne :) Z chęcią bym takie zjadła
OdpowiedzUsuńRzeczywiscie jak jajko wygląda;) Fajny przepis
OdpowiedzUsuń