poniedziałek, 4 grudnia 2017

Keks świąteczny

Czy wyobrażacie sobie święta bez keksa? Ja nie, bo u mnie to obowiązkowy wypiek. Akurat ten przepis jest wyjątkowo prosty i jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby mi nie wyszedł. To już próba przedświąteczna ponieważ chciałam wypróbować foremkę do keksów i pasztetów od Tarka i Miarka. Keks zachował idealny kształt i można powiedzieć, że "wyskoczył z foremki". Nie było najmniejszego problemu z wyjęciem keksa.




Składniki:
  • 100 ml wody
  • 0,5 szkl cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 130 g masła
  • 2 jajka L
  • 1 i 1/4 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g bakali (żurawina, rodzynki,orzechy nerkowca, płatki migdałów, mieszanka keksowa-skórki)
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
Wszystkie bakalie przełożyć do naczynie wsypać 1,5 łyżki mąki i wymieszać.
Wodę, masło,cukry zagotować. Przestudzić dodać żółtka i energicznie wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. dodać do masy i wymieszać na jednolitą masę. Do masy dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Pod koniec mieszania dodać bakalie.
Formę karbowaną o wymiarach 26*11*5 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić.
Piec w 170 stopniach z termoobiegiem około 40 minut do suchego patyczka.
Po wyjęciu z pieca odczekać około 10 minut, wyjąć keksa i ostudzić na metalowej kratce.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.



niedziela, 3 grudnia 2017

Wafle kokosowo czekoladowe

Niedawno podawałam wam przepis na wafelki z bakaliami klik. Przy ich robieniu zostało mi mleko w proszku a że nie można go trzymać po otwarciu zbyt długo więc zrobiłam o innym smaku. Tym razem z masą kokosową i czekoladową. I wiecie co, ciężko powiedzieć które lepsze. Jak zrobicie podzielcie się opinią w komentarzu jak wam smakowały.

Porcelana Bogucice z kolekcji Gina.



Składniki:
  • 5 wafli tortowych Cukry Nyskie
  • Masa czekoladowa:
  • 100g masła
  • 60 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g mleka w proszku
  • Masa kokosowa:
  • 200 g masła
  • 125 ml mleka
  • 100 g kokosu
  • 150 g cukru
  • 110 g mleka w proszku
Przygotowanie:
Masa czekoladowa:
Masło,mleko,cukier i kakao zagotować. Przestudzić wsypać mleko w proszku i wymieszać energicznie na jednolita masę. 
Masa kokosowa:
Masło,mleko,cukier i kokos zagotować. Przestudzić wsypać mleko w proszku i wymieszać energicznie na jednolita masę. 
Smarujemy od razu po przygotowaniu jeszcze letnimi masami.
Na pierwszy wafel rozsmarować połowę masy czekoladowej, przykryć waflem. Rozsmarować połowę masy kokosowej, przykryć trzecim waflem, rozsmarować resztę masy kokosowej, przykryć czwartym waflem, rozsmarować resztę masy czekoladowej i przykryć piątym waflem. Całość owinąć folią spożywczą i obciążyć. Odłożyć w chłodne miejsce by masy stężały. Przed podaniem pokroić w dowolne kształty.


Przepis z bloga jednak zmniejszyłam ilość cukru i to była dobra decyzja.