Składniki:
- Biszkopt
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa jabłkowa
- 1 kg jabłek (obranych)
- 2 szk wody
- 0,5 szk cukru cynamonowego
- 0,5 szk cukru
- 50 g margaryny lub masła
- 2 budynie śmietankowe
- Bita śmietana
- 500 ml kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki esencji waniliowej
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szk wody
- przyprawa do kawy i deserów
Biszkopt; białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru i żółtku na przemian cały czas ubijając. Ubijać tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżka. Wylać na blachę 34*24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st około 20 min.
Masa jabłkowa; jabłka obrać z skórki wydrążyć gniazda nasienne, przekroić na 4 części i pokroić w cieniutkie plasterki. Do jabłek wlać 1 szklankę wody dodać cukry, margarynę i gotować do miękkości jabłek. Budynie rozmieszać w szklance zimnej wody wlać do jabłek , zagotować i gorące wylać na zimny biszkopt.
Bita śmietana; zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder , esencję waniliową i zmiksować. Żelatynę rozpuścić w wodzie i letnią wlać do ubitej śmietany, zmiksować. Bitą śmietaną udekorować zimne jabłka. Przed podanie oprószyć przyprawą do kawy i deserów.
OdpowiedzUsuńalu bez urazy ale mam wrażenie ciągle że bierzesz przepisy z internetu i nie podajesz z linków od kogo one są. tak czy siak ładne zdjęcie:)
Jeśli robię przepis konkretnie z którejś strony to podaję źródło (popatrz na moją księgę). Natomiast jeśli są to przepisy które mam od lat albo z kilku kombinacji to nie dodaję. Ty też się nie obrażaj ale też znalazłam u Ciebie przepisy z netu i to składniki dokładnie te same a źródła nie ma. Koniec tematu, pozdrawiam serdecznie. :)
UsuńŚwietna szarlotka , zapraszam na mojego bloga http://kuchennelabolatorium.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńuwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami :P Alu, Twoje wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńZnam ją pod nazwą: Szarlotka królewska. Robiłam ją jakiś czas temu :) Tyle, że do jabłek zamiast budyniu dodawało się galaretki :) Ciekawa jestem smaku z budyniem:)
OdpowiedzUsuńJestem fanką ciast z jabłkami:) wyglada fantastycznie i przepiękna dekoracja:)
OdpowiedzUsuńSzarlotka niebo...delikatna, orzeźwiająca...mniam:)
OdpowiedzUsuńJak to się mówi - niebo w gębie.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńkurczę, kusisz, a ja na diecie! ;d
OdpowiedzUsuńPorywam i pożeram:)
OdpowiedzUsuńSliczne zdjecia a szarlotka napewno pyszna :) Tez ja znam ale z galaretkami :) Ja wszystkim szarlotka mowie TAK! :)
OdpowiedzUsuńMarzenie na dziś :)
OdpowiedzUsuńświetne ciacho;)
OdpowiedzUsuńAle super! Mam jabłka, które, niestety, nie nadają się do spożycia ot tak, po prostu. Są niesmaczne. Wykorzystam je do twojego przepisu. I też mam taka przyprawę. Przepis dla mnie jak znalazł! Boski! :)
OdpowiedzUsuńJak zrobisz to się pochwal, czy wyszło i czy smakowało.:)
UsuńStasia
OdpowiedzUsuńCiasto wysmienite i pyszne .Dzieciom i doroslym bardzo smakowalo .Dziekuje za przepis i polecam ,naprawde smaczne.
Super ciasto :)A smak rewelacja :)
OdpowiedzUsuń