Składniki:
- 200 g margaryny
- 350 g mąka pszenna
- 150 g mąki krupczatki
- 2 żółtka
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- Nadzienie
- 1 kg jabłek (po obraniu)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka kakao
Mąki, margarynę,żółtka,cukier,proszek do pieczenia i jogurt naturalny włożyć do naczynia z miksera. Zmiksować na wolnych obrotach. Powinna powstać alla kruszonka. Wyjąć przełożyć do miski lekko docisnąć i schładzać z 2-3 godziny w lodówce. Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część wyłożyć na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 24 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st na 15 min. Wyjąć i ostudzić. Drugą częścią ciasta wyłożyć boki, wyłożyć jabłka i na górę pokruszyć trzecią część ciasta wymieszaną z łyżeczką kakao. Piec 1 godzinę w 180 st.
Nadzienie: jabłka obrać z skórki i wyciąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w drobną kostkę a około 200 g zetrzeć na tarce. Dodać cynamon, cukier waniliowy i łyżkę bułki tartej, wymieszać i odłożyć na około pół godziny. Jeśli jabłka puszczą sok odlać. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Wygląda imponująco i tak, jak powinna wyglądać szarlotka, pycha!:)
OdpowiedzUsuńIle jabłek, pycha! :)
OdpowiedzUsuńszarlotka jak marzenie! taka ilość jabłek jak najbardziej mnie zadowala :)
OdpowiedzUsuńAż chce się zjeść kawałek tego cuda:)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda. Z dużymi kawałkami jabłek to moje ulubione.
OdpowiedzUsuńWidzę że jest więcej wielbicieli dużej ilości jabłek,,, ja też tak lubię. :)
OdpowiedzUsuńa kto ich nie lubi w takiej wersji ,chyba tylko mój mąż
UsuńAle wysoka ta szarotka! Pięknie się prezentuje i domyślam się, że jest znakomita w smaku :))
OdpowiedzUsuńdobre połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńKusisz tymi słodyczami.Bardzo lubię szarlotki takie jak Twoja.Jest dużo jabłek, no i jest cynamon,który lubie w połączeniu z jabłkami.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńTo nie szarlotka, to dzieło sztuki!:) Wygląda bardzo ciekawie i na pewno świetnie smakuje:)
OdpowiedzUsuńJaka piękna! W całości przypomina koronę;)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńPiękna, dostojna, królewska:)
OdpowiedzUsuńpiękna, tradycyjna szarlotka.
OdpowiedzUsuńszarlotka=niebo w gębie;)
OdpowiedzUsuńWitam, jakie wymiary powinna mieć forma do pieczenia przy takiej ilości składników ?
OdpowiedzUsuńJest podany wymiar w opisie. :)
Usuń