Składniki:
- 4 białka
- 1 szk cukru drobnego
- 1 łyżeczka octu winnego Jamar
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 300 ml kremówki
- 1 szt śmietan fix
- mandarynki w puszce
Zimne białka ubić na sztywno. Dodawać po łyżce cukru i cały czas miksować do rozpuszczenia się cukru a masa będzie biała i lśniąca. Na koniec dodać ocet, mąkę ziemniaczaną chwilkę zmiksować. Wyłożyć na blachę o wymiarach 25*36 cm wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarować. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 150 st na 10 min później zmniejszyć temperaturę na 90 st i piec 20 min. Wyjąć z pieca zostawić na 5 min. Rozłożyć ścierkę bawełnianą, oprószyć cukrem pudrem i wyłożyć bezę górą do dołu. Pozostawić do wystudzenia.
Zimną kremówkę ubić na sztywno z śmietan fix. Rozsmarować na bezie, ułożyć mandarynki. Delikatnie zwinąć roladę. Zwiniętą roladę zawinąć w papier do pieczenia i odłożyć do lodówki na 2 godziny. Wyjąć, odwinąć z papieru. Górę oprószyć cukrem pudrem i ułożyć do dekoracji mandarynki i listki mięty.
wspaniale Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie :)
Dziękuję :) w sumie jak na pierwszy raz może być.:)
UsuńTy jak zwykle skromna, super ...a nie może być
UsuńRewelacja!
OdpowiedzUsuńniesamowita! :)) na prawdę! bardzo mi się podoba
OdpowiedzUsuńwygląda znakomicie , mmmm.... ale musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bezy! Rolada jest wprost idealna! Zjadłabym chyba całą na jeden raz :)
OdpowiedzUsuńwygląda imponująco!
OdpowiedzUsuńwspaniała rolada :) uwielbiam i piekę kolejno ze wszystkimi owocami :D
OdpowiedzUsuńTaka lekka się wydaje,jak puszek:)Piękna!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Ja mam ciągle pewne roladowe lęki...
OdpowiedzUsuń