Składniki:
- 1 szt polędwiczka wieprzowa
- Marynata
- 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki soli z ziołami
- 0,5 łyżeczki pieprzu kolorowego
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- 0,5 łyżeczki musztardy sarepskiej
- Nadzienie:
- 200 g szpinak mrożony z śmietaną
- 6 szt pomidory suszone
- 2 ząbki czosnku
- sól pieprz
- Do smażenia
- 2 łyżki oleju
- 1.5 łyżki masła
- 80 ml białego wina półwytrawnego Celebro
- 100 ml bulionu warzywnego
- 250 ml kremówki
Składniki marynaty wymieszać. Polędwiczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Rozkroić wzdłuż ale nie do końca, rozsunąć i rozbić formując prostokąt. Z dwóch stron polędwiczkę posmarować marynatą, zwinąć, włożyć do szklanego naczynia i włożyć na 3-4 godziny do lodówki. Szpinak rozmrozić i podsmażać do odparowania z nadmiaru płynu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku. Ostudzić. Polędwiczkę rozwinąć ułożyć suszone pomidory,wyłożyć szpinak. Polędwiczkę zwinąć w roladę, spiąć wykałaczkami. Na brytfance roztopić masło i dodać olej. Roladę oprószyć mąką i smażyć z wszystkich stron na niewielkim ogniu po 4 min z każdej strony. Podlać winem i odparować alkohol. Następnie podlać bulionem i dusić około 20 min. Wlać śmietanę. Dusić roladę w sosie śmietanowy obracając. Do zgęstnienia sosu. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podanie posypać pokrojoną natką pietruszki.
Delikatne mięsko uwielbiam
OdpowiedzUsuńAlu fajne połączenie :) uwielbiam szpinak, a całość wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
nigdy nie jadłam polędwiczki. może to powinien być właśnie ten przepis?! ;)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda:) !
OdpowiedzUsuńSuper połączenie :)
OdpowiedzUsuńświetna kombinacja smaków ...
OdpowiedzUsuńa zdjęcie całkiem apetyczne się wydaje :):)
pozdrawiam serdecznie ...
Miła Alino,danie fajne,ale sos,to błąd w sztuce.Myślę,że wiesz o co chodzi.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuń