Składniki:
- 250 g margaryny
- 100 ml oleju rzepakowego Rapso
- 100 ml adwokatu
- 1,5 szk cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 6 jajek
- 2 1/4 szk mąki pszennej
- 2 łyżeczki kopiaste proszku do pieczenia
Margarynę, olej, adwokat, cukier, cukier waniliowy doprowadzić do wrzenia i gotować na bardzo słabym ogniu około 10 min. Mieszać w trakcie gotowania. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do zimnej masy dodawać po jednym żółtku i mieszać. Połączyć dokładnie masę z żółtkami. Odlać pół szklanki masy. Do reszty masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy. Ciasto wylać do formy. Piec około 50 min w 160 st. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Jeszcze ciepłą babkę posmarować odłożoną masą (pół szklanki). Odłożyć do wystudzenia. U mnie forma silikonowa o średnicy 22 cm.
*Jeśli odlana masa przed polaniem będzie gęsta i "scukrzona" proponuję ją lekko podgrzać i wtedy polać gorącą babkę.
Ale pyszna baba,aż chce się poprosić o kawałek.Urodziwa,śliczna forma i zdjęcie.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńlubię z adwokatem!
OdpowiedzUsuńteż mam przepis na babkę adwokatową tylko inną, pyszne są takie ciacha:)
OdpowiedzUsuńZ adwokatem musiała być boska! Bardzo lubię ten alkohol w wypiekach :)
OdpowiedzUsuńcudna, wygląda na taka wilgotną, jak nie lubię babek tak kawałek takiej chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńPrześliczna! Forma również bardzo ładna! Robię taką samą albo bardzo podobną co roku na Wielkanoc:) Pyszna!
OdpowiedzUsuńBabka jak słoneczko! Pięknie się prezentuje, w środku złocista a na zewnątrz przyrumieniona. Chętnie bym spróbowała, bo takiej z adwokatem jeszcze nie jadłam :))
OdpowiedzUsuńznam taką babkę i wiem, że smakuje wspaniale ;) a twoja prezentuję się przepięknie :) aż ślinka leci ;)
OdpowiedzUsuńMmmm, ale piękna! Aż chce się zjeść kawałek natychmiast ;)
OdpowiedzUsuńAle cudna ,zapewne jest pyszna!
OdpowiedzUsuńBęde jutro piekła. Zobaczymy co wyjdzie:) Tylko pytanie czy foremka musi być sylikonowa? Nie może być zwykła na babkę?
OdpowiedzUsuńMoże być ale wtedy wysmaruj i wysyp bułką tartą. :)
Usuńpo co smarować surowym ciastem upieczona babke,pierwsze cos takiego slysze.
OdpowiedzUsuńProszę dokładnie przeczytać przepis. Nie smarujesz gotowym ciastem tylko masą którą przygotowujesz pod bazę ciasta. :) A znasz przepis na murzynka gdzie odlewa się cześć bazy na ciasto i potem się polewa ciasto?
UsuńOk tak więc upiekłam tylko nie spodziewałam sie że moja forma bedzie za mała i po wyrośnieciu "wyszła" z formy:) ale skroiłam do równa i nie jest źle:) W smaku rewelacyjna:) Nie wygląda tak ładnie jak Twoja ale to chyba kwestia formy:)
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o wygląd to faktycznie forma dużo daje. Następnym razem większa forma i będzie ok. Ale najważniejszy jest smak i z tego się bardzo cieszę, że Ci smakuje. Pozdrawiam i życzę smacznego. :)
UsuńA jeszcze mam pytanie o ile skrócić czas pieczenia gdybym upiekła takie małe babeczki w formie do mufinek? bo to chyba wtedy krócej czy nie?
UsuńJa nie piekłam z tego przepisu. Ale myślę, że około 20-25 minut w zależności od piekarnika. I najlepiej sprawdzić patyczkiem. :)
UsuńMam pytano czy piec w termoobiegu czy góra - dół ?
OdpowiedzUsuńBez termoobiegu, ale góra - dół. :)
UsuńCzy chodzi o 250 g margaryny i czy można zastosować inny olej rzepakowy?
OdpowiedzUsuńTak, już zmieniłam na gramy margarynę :) olej możesz użyć inny. :)
UsuńTa babka na zdjęciach wygląda jakby nie była polana ta wcześniej odlana masa czy tylko mi się wydaje?
OdpowiedzUsuńJest polana, dlatego tak się świeci :) Ale tak jak w przepisie trzeba polać ciepłą babkę po wyjęciu z formy.
UsuńJest super
OdpowiedzUsuńJuż drugi raz piekę! Dziękuję za przepis!
jest bardzo pyszna właśnie upiekłam
OdpowiedzUsuńpyszna właśnie upiekłam
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, ale nie rozumiem do czego służy to polanie babki częścią surowego ciasta ( z proszkiem, sodą i mąką, których chyba nie należy spożywać na surowo ) ?
OdpowiedzUsuńAutorka przepisu już tę kwestię wyjaśniała i znowu takie samo pytanie a przecież wystarczy przeczytać przepis ze zrozumieniem.
UsuńDokładnie, już to wyjaśniałam. Nawet nie trzeba niczego wyjaśniać tylko przeczytać opis przygotowania.
UsuńWszystko dobrze tylko ta margaryna najgorszy z tłuszczy chemicznie utwardzony tylko masło nawet to najtańsze z Biedronki za 2.60 o obniżonej zawartości o niebo zdrowsze a przy tym podnosi to o 100% smak każdego ciasta a już kruche na maśle to rewelacja.
OdpowiedzUsuńNie ma problemu by margarynę zastąpić masłem.
UsuńDzisiaj robiłam jest super 😃
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. :)
UsuńWłaśnie piekę ją 2 raz-wilgotna,pyszna.Dziękuję za fajny przepis!!
OdpowiedzUsuńWitam. Odkładamy pół szkl masy z surowymi jajkami? Czy tej masy która podgrzewalismy,bo to bardziej logiczne ale w przepisie jest napisane że ta z jajkami. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOdkładamy masę z żółtkami i polewamy nią babkę ciepłą po wyjęciu z formy.
UsuńBabka rewelacyjna....na stale zagosci na moim stole. Pieknie dziekuje.....
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakuje.
UsuńCzy mozna czyms innym zastapic adwokat.czy bardzo go nie czuc?
OdpowiedzUsuńRaczej nie. Jednak za bardzo go nie czuć.
UsuńByla pyszna😋
UsuńBardzo się cieszę, że smakowała.
UsuńCzy mozna ja zrobic bez adwokata.czy go nie czuc bardzo albo czym innym zastapic
OdpowiedzUsuńRobiłam ją wielokrotnie z Twojego przepisu - jest rewelacyjna, najlepsza babka jaką jadłam kiedykolwiek ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się nam też bardzo smakuje.
UsuńCzy można zrobić bez cukru waniliowego?😉
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńtroche boje sir tej masy z surowymi zoltkami.
OdpowiedzUsuńJest wspaniała. Wilgotna i ten aromat...piekę któryś raz. Dziękuję
OdpowiedzUsuń