Składniki:
- Ciasto na pierogi
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżka masła
- 230 ml ciepłej wody
- 0,5 płaskiej łyżeczki soli
- Farsz
- 400 g dyni
- 1/4 szkl soczewicy czerwonej
- 0,5 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- Do smaku
- kurkuma Kamis
- imbir Kamis
- ognista mieszanka przypraw w młynku Kamis
- sól morska prowansalska Kamis
- pieprz
Farsz: soczewicę przepłukać, zalać
wodą, ugotować do miękkości i odsączyć na sitku z nadmiaru płynu.
Cebulę, czosnek pokroić i zrumienić na oleju, dodać ugotowaną odsączoną
soczewicę i startą dynię. Całość podsmażać na niewielkim ogniu do
momentu aż dynia będzie miękka. Ostudzić i doprawić do smaku doprawiamy
dosyć pikantnie.
Ciasto na pierogi: Do misy z robota wsypać mąkę dodać
żółtko, masło, sól i ciepłą wodę. Na wolnych obrotach wyrabiać ciasto
tak długo aż będzie miało jednolitą konsystencję. Wyjąć, uformować
kulkę i na pół godziny przykryć miseczką żeby ciasto odpoczęło.
Ciasto
rozwałkować na grubość 3 mm i za pomocą urządzenia do pierogów lub
szklanki wykroić kółka. Na środek nałożyć zimny farsz i dokładnie
zlepić. Pierogi wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 7-8 od
wypłynięcia. Podpiec na oleju i polać zrumienioną cebulką.
Robiłam jesienią podobne :) były naprawdę pyszne, teraz mam na nie ochotę :D
OdpowiedzUsuńZ takim farszem to ja pierogów nie jadłam. Ciekawa jestem jak smakują :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Bardzo smacznie wyglądają;))
OdpowiedzUsuńZ takim farszem się jeszcze nie spotkałam, musi być bardzo ciekawy w smaku :)
OdpowiedzUsuńPierogi z soczewicą znam i czasem robię, ale z dynią już nie. Wyglądają fantastycznie:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na farsz:) wypróbujemy.
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę taki farsz, ale wygląda na całkiem smaczny :)
OdpowiedzUsuń