Składniki:
- 1 pęczek białych szparagów
- 1 łyżka masła
- 1 cebula mniejsza
- 1 ząbek czosnku
- 2 szkl bulionu warzywnego
- 1 szkl kremówki
- 2 żółtka
- sól, pieprz do smaku
- Kluski kukurydziane
- 1 szkl wody
- 0,5 szkl kaszki kukurydzianej
- 0,5 łyżeczki soli
Z szparagów odłamać zdrewniałe
końce. Górne łodygi obrać cieniutko z skórki i wkładać do wody z sokiem
cytrynowym żeby nie ściemniały. Dolne części szparagów obrać. Zagotować
szklankę bulionu dodać dolne części i obierki z szparagów. Gotować około
15 minut. Całość przetrzeć przez gęste sitko. Masło podgrzać dodać
pokrojoną cebulę z czosnkiem i lekko podsmażyć. Dodać odsączone z wody
szparagi, zalać szklanką bulionu wlać przetarte szparagi i gotować do
miękkości. Wyjąć kilka szparagów do dekoracji. Resztę zmiksować na krem.
Kremówkę zmiksować z żółtkami, wlać i zagotować. Doprawić do smaku.
Podawać z kluseczkami kukurydzianymi.
Kluski kukurydziane: zagotować wodę z solą, wsypać kaszkę kukurydzianą i energicznie mieszać. Zmniejszyć ogień i mieszając gotować około 2-3 minuty. Rozsmarować cienko na foli i ostudzić. Za pomocą foremek wykroić różne wzorki.
Kluski kukurydziane: zagotować wodę z solą, wsypać kaszkę kukurydzianą i energicznie mieszać. Zmniejszyć ogień i mieszając gotować około 2-3 minuty. Rozsmarować cienko na foli i ostudzić. Za pomocą foremek wykroić różne wzorki.
Mniam, przepysznie wygląda ten krem :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Spodziewam się bardzo delikatnego, wyszukanego smaku w tej zupie. Ale z taka dekoracją zyskuje jeszcze bardziej :)
OdpowiedzUsuńJak ślicznie i uroczo podane :)
OdpowiedzUsuńPyszności, a jak pięknie podane!
OdpowiedzUsuńWłaśnie kupiłam białe szparagi i zastanawiam się, jak je wykorzystać... Twoja zupa wygląda mega apetycznie:)
OdpowiedzUsuńPięknie podana i smak ma ciekawy:)
OdpowiedzUsuńPyszne, delikatne i cudnie podane. :)
OdpowiedzUsuńPrzecudnie podane, jem oczami :)
OdpowiedzUsuń