poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Kluski na parze z jagodami

Nie wiem czemu do tej pory nie zamieściłam przepisu na kluski na parze. My je bardzo lubimy i mam również nadzieję sporo z Was też je lubi. Najczęściej robię je z twarogiem, śliwkami, borówkami i jagodami. Na wierzchu polewam sosem owocowym lub zrumienionym masełkiem i posypuję cukrem.


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej Młyn Kopytowa
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 większe jajko
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3/4 szkl mleka
  • 40 g drożdży świeżych
  • 1 szkl jagód
  • Sos borówkowy
  • 250 g jagód
  • 1-2 łyżki cukru brązowego
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Mleko podgrzać (ma być letnie) w kruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę mąki i pół łyżeczki cukru. Wymieszać i odłożyć  żeby drożdże zaczęły pracować i zrobił się zaczyn drożdżowy.
Mąkę przesiać do misy miksera dodać sól, cukier, jajko, zimną wodę, rozpuszczone letnie masło, zaczyn drożdżowy  i za pomocą miksera z końcówką haka wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Miksować na wolnych obrotach około 10 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć do podwojenia objętości ciasta. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12-15 części. Z każdej części uformować placek i na środek nałożyć łyżkę jagód. Dokładnie zlepić i na podsypanej mąką stolnicy ułożyć zlepieniem na spodzie. Przykryć ściereczką i odłożyć na około 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Gotować około 10-13 minut w parowarze lub na parze około 15-20 minut w zależności od wielkości.

Sos borówkowy: Na patelnię wlać wodę, sok z cytryny, wsypać umyte borówki i gotować na wolnym ogniu aż borówki się rozpadną i sos zacznie gęstnieć. Na końcu dosłodzić cukrem.
Ugotowane i ciepłe kluski przełożyć na talerz i polać sosem borówkowym.


14 komentarzy:

  1. Jakie śliczne. Jak kuszą. Takie "parowańce" robię wtedy, kiedy nam znudzą się ziemniaki albo na specjalne życzenie. Koniecznie z sosem owocowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym z wielką ochotą:)i to z dokładką koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smak mojego dzieciństwa! U mnie babcia nadziewała prażonym jabłkiem z cynamonem :) Pyszności!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Smak dzieciństwa, my nazywaliśmy je "pampuchy" :) Jedliśmy na słodko, a jak zostały to przekrojone na pół smazyliśmy na maśle i jedliśmy już na wytrawnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie jadłam :) Wyglądają wspaniale!!! :) :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie jadłam - moja babcia często je przygotowywała. Pozdrawiam i zapraszam w odwiedziny! http://wielopokoleniowo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż chce się je zjeść :):)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja Babcia robila nie tylko na slodko, z sosem miesnym lub z sosem grzybowym, a grzybki prosto z lasu . Duzo bym dala za tamte czasy <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy mozna wyrobic ciasto recznie ,.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można ale trzeba dosyć długo zagniatać żeby ciasto było jednolite. I na dosypywać mąki chociaż na początku będzie się kleić. Zbyt dużo mąki może spowodować, że kluski nie będą takie puszyste.

      Usuń