Po tygodniu jak dla mnie trochę za kwaśne ale daję im czas.
Składniki:
- 1,5 kg ogórków średniej wielkości
- 500 ml wody
- 1i3/4 szkl octu 10%
- 1i3/4 szkl cukru
- 1 łyżka gorczycy Ale-raj
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- 10 kulek ziela angielskiego
- 1 płaska łyżka kurkumy Ale-raj
- 1 płaska łyżka soli
Ogórki umyć i pokroić wzdłuż w cienkie plasterki. Ułożyć ciasno ogórki w słoikach.Wodę z wszystkimi przyprawami i cukrem zagotować, wlać ocet i gotować jeszcze 5 minut pod przykryciem. Gorącą zalewę przecedzić i zalać ogórki. Szczelnie zakręcić. Duży garnek wyłożyć na dnie ściereczką włożyć słoiki i zalać wodą do 2/3 wysokości. Pod przykryciem zagotować i pasteryzować około 5-7 minut.
Jestem ciekawa jak smakują :-)
OdpowiedzUsuńOgórki kanapkowe są super, przygotowujemy od lat.
OdpowiedzUsuńRobiłam w zeszłym roku..troszkę inny przepis..ale były smaczne.
OdpowiedzUsuńwyglądają pięknie :)
OdpowiedzUsuńAle kolor mają świetny, pięknie się prezentują
OdpowiedzUsuńJesteśmy pewni, że smakować będą wybornie:) a wyglądają świetnie:)
OdpowiedzUsuńPyszne ogórki, zjadłabym takich :)
OdpowiedzUsuńJuż wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńO tak! Zjadłąbym te ogórki :)
OdpowiedzUsuńZa kwaśne,bo za dużo octu.Proporcje powinny być takie:5 szklanek wody,1 szklanka octu i 1,5 szklanki cukru.
OdpowiedzUsuńZa kwaśne były po tygodniu tak jak pisałam. Jednak już po swoim odstaniu około 2 miesiące były smaczne i takie akurat. A proporcje o których piszesz to do ogórków konserwowych robię i też są pyszne.
Usuń