niedziela, 4 października 2015

Drożdżowe muffinki z cynamonem i jabłkami

Do weekendowego "Wypiekanie na śniadanie" już się tak przyzwyczaiłam, że z niecierpliwością czekam co będzie w kolejnym tygodniu. Jest super zabawa a co mi się najbardziej podoba to przeglądanie jak się innym udał wypiek. Pieczemy z tego samego przepisu a u każdej wygląda to inaczej. Ale wracając do muffinek to powiem tylko tyle, że są pyszne. Więc bierzcie się za wypiekanie.

Przepis od Bereniki z moimi małymi zmianami.

Składniki:
  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej T 500
  • 15 g drożdży
  • 125 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 3,5 łyżki cukru
  • 30 g masła
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 1 czubata łyżka cynamonu Ale-raj
  • 0,5 łyżki cukru wanilinowego 
  • 0,5 łyżki cukru
  • 40 g masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sok z cytryny do skropienia jabłek
  • mleko do posmarowania ciasta
  • cukier puder do oprószenia 
Przygotowanie: 
Nadzienie: 
Masło roztopić dodać cukry, cynamon i wymieszać. Odłożyć by przestygło. Obrane jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku skropić sokiem z cytryny, wsypać bułkę tartą i wymieszać.
Ciasto:
Mleko lekko podgrzać dodać rozkruszone drożdże, 0,5 łyżki cukru i wymieszać. Pozostawić by drożdże się "poruszały".
Mąkę przesiać do misy miksera dodać sól, resztę cukru, żółtko i zaczyn drożdżowy. Zmiksować końcówką do ciast drożdżowych do połączenia się składników. Wlać letnie rozpuszczone masło i miksować na wolnych obrotach około 8-10 minut, aż zrobi się gładkie i jednolite ciasto. Misę przykryć bawełnianym ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Blat lekko posypać mąką, przełożyć wyrośnięte ciasto i rozwałkować na prostokąt 38*22cm. Na cieście rozsmarować zimne masło cynamonowe, rozprowadzić jabłka i wzdłuż dłuższej krawędzi zwinąć rulon. Pokroić na 10 kawałków. Każdy kawałek przełożyć do formy do muffinek tak by na górze była przecięta strona. Każdą muffinkę posmarować mlekiem, blachę włożyć do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni i od momentu nagrzania piec 20-25 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce.

Ps. Mimo zastosowanych zmian muffinki są mięciutkie, puszyste i pyszne.


Razem ze mną piekły:
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Wiosenka - Eksplozja smaku
Ala z bloga Ala piecze i gotuje 
Patrycja - Patison w kuchni
Jola - Smak mojego domu
Justyna - Gotowanie i pieczenie 
Dorota - Moje małe czarowanie
Edyta - Pasja smaku
Kasia - Mia ciucina 
Iza - Smaczna Pyza 
Agata - Kulinarne przygody Gatity
Szóste niebo
Joanna - zdjęcie na FB  
Marzena - Zacisze kuchenne
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją 
Marzena - Kulinarna Maniusia
Magda z bloga Cup & Cakes
Małgorzata z bloga Smaki Alzacji 

 

19 komentarzy:

  1. Pyszności...dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie, muszą być świetne

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za pyszne wspólne wypiekanie :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe :-) dziękuje za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za wspólne pieczenie:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne! Ja rowniez nie moge doczekac sie nastepnego tematu pieczenia... pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Muffinki wspaniałe, dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam
    Asa_6niebo

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za udział :) wyglądają super

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie urocze! Poproszę jedną :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają pięknie! Dzięki za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuje za wspólne pieczenie :).

    OdpowiedzUsuń
  14. Zdecydowanie pyszne:) Pięknie Ci wyszły Alu:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziękuję za wspólne pieczenie :) Pozdrawiam Kasia.in

    OdpowiedzUsuń