Składniki:
- Biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa agrestowa:
- 750 ml wody z kompotu agrestowego*
- 2 budynie waniliowe b/c
- 1-2 łyżki cukru*
- owoce z kompotu odsączone
- Bita śmietana:
- 500 ml kremówki 30%
- 1/3 szkl letniej wody
- 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj
- Lukier:
- 50 ml soku z cytryny
- 1 szkl cukru pudru
- herbatniki szkolne
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywna masę. Ubijać na najwolniejszych obrotach i dodawać po łyżce przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Miksować do połączenia się składników. Blachę o wymiarach 36*26 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać masę jajeczna i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do nagrzanego piekarnika góra-dół na 180 stopni i piec około 20-25 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Masa agrestowa: Kompot przelać na sitko do odsączenia agrestu. Z soku odlać 3/4 szkl i rozmieszać budynie. Resztę soku zagotować z cukrem, wlać rozmieszane budynie i ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i do gorącej masy dodać odsączony agrest i lekko przemieszać. Gorącą masę wylać na biszkopt. Ostudzić.
Bita śmietana:
Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlewać powoli rozpuszczoną letnią żelatynę i chwilkę miksować. Bitą śmietanę rozsmarować na masie agrestowej.
Na śmietanie ułożyć herbatniki i polać lukrem cytrynowym.
Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny.
* Używam kompot w słoiku 1l. Jeśli nie będzie tyle soku można uzupełnić wodą.
*W zależności jaki słodki jest kompot dodać 1-2 łyżki cukru.
Świetne ciasto, zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńpięknie i słodko tu dziś u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto kochana :-)
OdpowiedzUsuńBoskie! Uwielbiam agrest ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Gdzie dostane kompot agrestowy?
OdpowiedzUsuńSzukaj w supermarketach. Ja robię swoje kompoty.
Usuńkup mrozony agrest i dzien wczesniej ugotuj kompot bedzie sie swietnie nadawał do ciasta jak tak robie z wisniami
Usuńa na jaka ma byc wielkośc blaszki do pieczenia?
OdpowiedzUsuńWymiar blaszki podany w opisie.
Usuń