Składniki:
- 15 dużych muszli makaronowych
- 500 g mięsa mielonego z łopatki
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500 g sosu pomidorowego tomatera
- 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 150 g mozzarella tarta
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- oregano
- tymianek ale-raj
- cukier
- sól
- pieprz kolorowy ale-raj
- 3-4 łyżki oleju
Muszle makaronowe ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Po ugotowaniu przełożyć na sitko i przelać zimną wodą. Ułożyć pojedynczo na tacy by się nie posklejały i ostudzić.
Sos pomidorowy wymieszać z przecierem dodać łyżkę zrumienionej cebuli z czosnkiem. Dodać do smaku sól, świeżo zmielony pieprz i cukier.
Na patelni podgrzać olej i lekko zrumienić pokrojoną cebulę. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Jedną łyżkę zrumienionej cebuli z czosnkiem odłożyć do sosu pomidorowego. Do reszty dodać mięso mielone. Doprawić solą, pieprzem, wsypać paprykę słodką, oregano, tymianek i podsmażyć. Wlać połowę sosu pomidorowego i zagotować. Na końcu dodać połowę mozzarelli, wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Muszle makaronowe napełnić mięsem mielonym. Do żaroodpornego naczynia wlać resztę sosu pomidorowego, ułożyć muszle z mięsem i po wierzchu posypać resztą mozzarelli. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i zapiekać około 20 minut.
Świetny obiad, pychota
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i zapowiada prawdziwą ucztę:)
OdpowiedzUsuńlubię duże muszle, też uważam, że prezentują się efektowanie
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam. ALe też robiłam ze szpinakiem i kurczakiem też polecam!!!rewelacja
OdpowiedzUsuńJakiej firmy makaronu używałas?
OdpowiedzUsuńJa używałam czaniecki, ale z innych firm tez można kupić takie duże muszle.
Usuń