Składniki:
- 1,5 kg cukinii
- 2 mniejsze czerwone papryki
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 duże cebule
- 1,5 łyżki soli morskiej
- Zalewa:
- 1 szkl octu 10%
- 1,5 szkl cukru
- 1 łyżka kopiasta soli morskiej
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 2 łyżeczki gorczycy
- 1 płaska łyżka kurkumy
Cukinię razem ze skórką pokroić w cienkie plasterki. Papryki pokroić w cienkie paseczki około 2-3 cm. Czosnek pokroić w plasterki a cebulę w piórka. Wszystko razem wymieszać z solą i pozostawić na 4-5 godzin. Po tym czasie warzywa przelewamy na durszlak i odciskamy nadmiar płynu.
Wszystkie składniki zalewy zagotować i gorącą zalewę wlać do odciśniętych warzyw, wymieszać i pozostawić na około 1-2 godziny. Zimnymi warzywami napełnić słoiki razem z zalewą. Słoik szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy około 15 minut.
Zalewa jest z octu? nie ma wody??
OdpowiedzUsuńTak, zalewa bez wody.
UsuńWłaśnie zrobiłam ta sałatkę. Świetny przepis. Na zimę w sam raz
OdpowiedzUsuń