Składniki:
- 500 g kiełbasy wiejskiej tradycyjnej Hańderek
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 średnia cebula
- 1 średnia cebula czerwona
- 3 ząbki czosnku
- 2 czarne marchewki
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- 200 fasolki zielonej mrożonej
- 2 łyżki suszonych pomidorów
- 1 płaska łyżeczka ziół dalmatyńskich
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 litr bulionu mięsno warzywnego
- 3 łyżki ketchupu łagodnego
- szczypta ostrej papryki
- sól do smaku
- Zasmażka:
- 1,5 łyżki masła
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
Cebule i czosnek pokroić w kostkę. Marchewki pokroić w plasterki. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie al dente i odcedzić.
Na patelni rozgrzać masło dodać cebule i lekko zrumienić. Dodać czosnek, marchewki i całość podsmażać około 4-5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać kiełbasę i dalej podsmażać kolejne 5-8 minut. Zalać bulionem dodać suszone pomidory, ketchup i resztę przypraw. Gotować na średnim ogniu do miękkości marchewki. Gdy marchewka będzie miękka dodać fasolkę szparagową, Zasmażka:
Na patelni roztopić masło wsypać mąkę energicznie mieszać by nie powstały grudki i smażyć 2-3 minuty.
Apetyczne danie w sam raz na zimowe dni.
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda 😍😍😍
OdpowiedzUsuńCzarna marchewka to dla mnie nowość :)
OdpowiedzUsuńDanie wygląda bardzo smakowicie :)
Zaskoczył mnie przepis, czarna marchewka to chyba jakaś nowość jest. Danie wyglądał ładnie i apetycznie :)
OdpowiedzUsuń