Składniki:
- Ciasto kruche:
- 600 g mąki pszennej
- 300 g zimnego masła
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 4 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka śmietanki 15% Łowickiej
- Krem mleczny:
- 60 ml mleka 2% Łowicz
- 125 g masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szkl cukru pudru
- 1,5 szkl mleka w proszku
- 3-4 łyżki spirytusu
- Dodatkowo:
- nadzienie cukiernicze malinowe Lauretta
- morele, żurawina, migdały, pistacje
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolite ciasto. Uformować kulkę włożyć do woreczka i schładzać 2-3 godziny w lodówce. Wylepiać małe foremki do babeczek i piec około 12 minut w 180 stopniach.
Przed zrobieniem kremu przygotować dodatki do posypania. Morele, żurawinę pokroić w drobną kosteczkę. Migdały zblanszować i obrać ze skórki.
Do każdej babeczki wycisnąć niewielką ilość nadzienia malinowego.
Krem mleczny:
Mleko, masło i cukier waniliowy zagotować. Zdjąć z ognia wsypać cukier puder i mieszać aż się rozpuści. Wsypać mleko w proszku wlać spirytu i ponownie wymieszać. Krem będzie rzadki ale taki ma być, po czasie i w zimnym miejscu stężeje.
Jeszcze ciepłym kremem napełniać kruche babeczki najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego.
Odłożyć w chłodne miejsce by masa stężała.
Inspiracja na krem.
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie,zapewne jeszcze lepiej smakują!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie! Muszę ich spróbować :)
OdpowiedzUsuńZapraszam CAKEMONIKA :)
A mi się grudy porobiły dlaczego?
OdpowiedzUsuńPodejrzewam, że zle rozmieszałaś.
OdpowiedzUsuń