Co do przechowywania produktów to w każdym domu nieodzownym produktem jest pieczywo. Ja pieczywo od dłuższego już czasu przechowuję w chlebaku firmy Brabantia. Jego solidne wykonanie zachwyciło mnie od samego początku użytkowania. Bez problemu mieszczą się dwa bochenki. Zamyka się bardzo cicho jest szczelny, odporny na korozję i podczas zamykania nie zmniejsza się jego pojemność.
Klasyczny, a zarazem nowoczesny design sprawia, że chlebak wpasuje się do każdego wystroju kuchni.
Składniki:
- 200 g makaronu kokardki
- 1 świeży brokuł
- 200 g szynki wieprzowej
- 1 papryka żółta
- pomidorki koktajlowe
- natka pietruszki
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- sól, pieprz
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu przelać na sitku zimną wodą. Brokuł podzielić na małe różyczki i w osolonej wodzie gotować około 5 minut ta by różyczki również był al dente. Po ugotowaniu przelać na sitku zimną wodą.
Szynkę i paprykę pokroić w paski. Pomidorki pokroić na ćwiartki.
Majonez wymieszać z śmietaną.
W szklanych pojemnikach Raptor układać kolejno warstwami. Makaron, różyczki brokuła, majonez, szynka, papryka, pomidorki i natka pietruszki. Każdą warstwę lekko oprószyłam solą i pieprzem.
Ja w jednym pojemniku połowę składników ułożyłam warstwami a drugą połowę składników wymieszałam doprawiłam do smaku i przełożyłam do pojemnika.
Sałatki możemy robić w zależności od tego jak lubimy. Można warstwami lub wymieszać przełożyć do pojemników i za pomocą pompki zredukować powietrze. Przechowywać w lodówce lub zimnym pomieszczeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz