Porcelana Bogucice z kolekcji Flisty.
Składniki:
- Ciasto na piernik:
- 5 jajek
- 1 szkl cukru
- 250 g miodu
- 1 szkl oleju
- 1 szkl mocnej herbaty
- 3 szkl mąki tortowej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- Krem grysikowy:
- 0,5 l mleka
- 60 g kaszy manny błyskawicznej
- 0,5 szkl cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 g masła
- 3-5 łyżek soku z cytryny
- Polewa:
- 125 g margaryny
- 3 łyżki zimnej wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżka kakao
- Dodatkowo:
- 2 słoiczki powideł śliwkowych
Mąkę przesiać razem z sodą, proszkiem, przyprawą do piernika i kakao.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodawać stopniowo cukier i miksować. Gdy cukier nie jest już wyczuwalny miksując dodajemy po jednym żółtku i ubijamy na sztywną masę. Zmniejszamy obroty miksera i małym strumieniem wlewamy na przemiennie płynny miód, olej oraz zimną herbatę. Następnie porcjami wsypujemy suche składniki i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników. Formę o wymiarach 24*35 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić i przekroić wzdłuż dwa razy uzyskując trzy placki.
Krem grysikowy:
Z 0,5 l mleka odlać pół szklanki. W pół szklance mleka rozmieszać kaszę mannę. Do reszty mleka dodać cukry i zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozmieszaną kaszę mannę i cały czas mieszają gotować około 3-4 min. Ugotowaną kaszę przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się tzw. kożuch i odłożyć do wystudzenia. Masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnej kaszy i utrzeć na jednolity krem. Na koniec dodać sok z cytryny.
Pierwszy placek cienko posmarować powidłami. Rozsmarować krem, przykryć drugim plackiem. Posmarować dosyć grubo powidłami, przykryć trzecim plackiem i ponownie cieniutko posmarować powidłami. Na końcu rozsmarować polewę.
Polewa:
Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Gdy polewa lekko przestygnie i zacznie tężeć rozsmarować na cieście.
Piernik to idealne slodkosci na ten czas!
OdpowiedzUsuńAleż polewa, perfect! Pozwolę sobie ściągnąć przepis, pozdrawiam świątecznie, M.
OdpowiedzUsuńten piernik jest przepyszny !
OdpowiedzUsuńCzy zamiast masla do kremu można dodać margarynę??
OdpowiedzUsuńCzy zamiast masla do kremu można dodać margarynę??
OdpowiedzUsuńBardzo dobry piernik😄
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę ,że smakował.
UsuńLepiej dodaj masło.
OdpowiedzUsuńPychota
OdpowiedzUsuń