Składniki:
- Ciasto:
- 500 g margaryny
- 4 szkl mąki pszennej
- 0,5 szkl jasnego piwa
- Do nadzienia:
- marmolada
- Lukier:
- 3-4 łyżki cukru do polew
- 2-3 łyżki mleka
Margarynę przekroić na pół i zamrozić. Zamrożoną zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać mąkę , piwo i zagnieść ciasto. ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta, rozwałkować na lekko podsypanym blacie na grubość około 3-4 mm i pokroić na kwadraty 5*5 cm. Na każdy kwadrat nałożyć marmoladę i zwinąć przeciwległe rogi. Starać się dokładnie je skleić gdyż lubią w trakcie pieczenia się rozklejać. Piec w 180 stopniach około 15 minut. Po upieczeniu ostudzić na metalowej kratce.
Lukier: cukier utrzeć na gładko z mlekiem. Lukier powinien być lekko lejący, żeby za mocno nie spływał z ciasteczek.
Zimne ciasteczka polać lukrem.
www.mojpieknystol.pl
Jakie śliczne :) Nie słyszałam o takich ciasteczkach.
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ja je pieke juz ponad 20 lat.Sa przepyszne.Polecam!
UsuńTakie babcine przepisy są najsmaczniejsze! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je, pyszne, kruchutkie :)
OdpowiedzUsuńa czy czuć to piwo w ciastkach, bo chciałabym zrobić je dla 13-latki, może da się je jakoś zastąpić?
OdpowiedzUsuńPiwo jest niewyczuwalne. Możesz też kupić piwo jasne bezalkoholowe. Ale na taką ilość ciasteczek te pół szklanki piwa to mała ilość.
UsuńCzym mogę zastąpić piwo?
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia. Ale tak jak pisałam powyżej możesz zastąpić piwem jasnym bezalkoholowym.
UsuńDziękuje, napewno wypróbuje ten przepis i dam znać za jakiś czas jak mi wyszły :-)
UsuńIle ciasteczek wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńJest ich dosyć dużo, nie liczyłam ale około 100 szt będzie.
UsuńPomysłowe ciasteczka :) Na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńSpróbowalam, dobre chrupiace;-)
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakują.
Usuńpol kilo margaryny....masakra...
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam są bardzo smaczne 😋 z marmolada dżemem jabłkowym i nutela oraz same takie jak faworki a następne zrobię z szynką bo ciasto jak najbardziej nadaje się do takich przekąsek
OdpowiedzUsuńZ szynką to fajny pomysł. :)
UsuńJak je zrobię to napisze jak wyszły a jak do ciasta doda się cukru pudru to można zjeść i bez nadzienia dziekuje za przepis pozdrawiam
UsuńJak obiecałam tak zrobiłam ale zmieniłam troszkę przepis składniki podzieliłam na słodko 250gr margaryny 65ml piwa 2 szklanki mąki a do tego dodałam ćwierć szklanki cukru pudru 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i troszkę sypnęłam cukru waniliowego a dalej jak w przepisie i piekłam z kremem czekoladowym a w wersji na słono to składniki też podzielone jak wyżej dodałam 1 łyżeczkę soli 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i ciut cukru waniliowe pieczenie jak zwykle tylko szynką i ser w środku obie wersje wyszły przepyszne z szynką jedliśmy na śniadanie a z kremem do kawy😋 mojej rodzince smakowały
UsuńI tak z jednego przepisu wykombinowałaś drugi. Bardzo podoba mi się pomysł na wytrawnie. Może wypróbuję przy okazji.
Usuńwitam czy ciasteczka nadaja sie dla 4 latki?pytam poniewaz w domu mialam jedynie jasne piwo mocne...ale wydaje mi sie ze alkohol powinien wyparowac w trakcie pieczenia pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNie odpowiem ci na 100% ale też myślę że powinien odparować. Jest nie wyczuwalny.
UsuńWłasnie skonczylam piec ciasteczka sa pyszneeee polecam piwa wogole nie czuc ani w smaku ani zapachu ,, wyszlo mi 97 szt ale robilam troszke wieksze niz 5 na 5 cm :) polecam
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakują. To prawda piwo jest niewyczuwalne w smaku.
UsuńWitam! Czy ciasteczka mogą poleżeć kilka dni, czy najlepsze są tylko w dniu pieczenia?
OdpowiedzUsuńMogą poleżeć kilka dni.
UsuńBardzo dobre, mam ten przepis od dawna z " Chwili dla Ciebie", polecam :)
OdpowiedzUsuńProszę poradż. Czy takie upieczone ciasteczka można zamrozić ?
OdpowiedzUsuńA może można zamrozić surowe ciasto ?
Nie wiem czemu chcesz mrozić. Ale akurat te ciasteczka możesz mieć kilka dni i są smaczne i kruche. Czy można mrozić nie wiem, nie próbowałam.
UsuńCzemu chcę mrozić?:) Chcę sobie ułatwić robotę. To tak jak z pierogami. Jak już je robić, to większą ilość i je sobie zamrozić.
OdpowiedzUsuńA potem, gdy tylko przychodzi ochota wyciągać, ugotować i rozkoszować się ich smakiem.
super wyszły jakb francuskie polecam z calym sercem
OdpowiedzUsuńSuper przepis :) Na pewno wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńhttp://motylkowakuchnia.blogspot.com/
Piekę je na każde święta :)
OdpowiedzUsuńGenialny przepis 😀
OdpowiedzUsuńSmacznościowe 😉😋😊😁
OdpowiedzUsuńPrzepyszne
OdpowiedzUsuńJa zamiast üol szklanki wlalam 0.5l piwa🙈to ciasto to sama ciapa😅czy jak dodam maki będzie ok? Czy do wyrzucenia?
OdpowiedzUsuń