Składniki:
- 100 g daktyli bez pestek
- 0,5 szkl amarantusa ekspandowanego Ale-raj
- 0,5 szkl orzechów włoskich
- 0,5 szkl płatków owsianych
- 1 łyżka nasion chia Ale-raj
- 1 płaska łyżka kakao
- 1 płaska łyżka miodu
- 150 ml soku pomarańczowego (świeżo wyciśnięty)
- Do obtoczenia:
- kokos
- migdały siekane
Daktyle pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do naczynia z blendera. Dodać pozostałe składniki, wlać sok z pomarańczy i zmiksować. Masa nie powinna być całkowicie zmiksowana na gładko. Dłonie moczyć w zimnej wodzie i uformować kuleczki. Obtoczyć w kokosie lub migdałach. Odłożyć do stężenia.
Uważać żeby nie spalić blendera, gdyż masa jest dosyć gęsta.
idealne domowe słodkości!
OdpowiedzUsuńzapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html
Mniam...wyglądaja przepysznie
OdpowiedzUsuńPodkradam kilka;))
OdpowiedzUsuńMmm pyszne kuleczki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie słodkości :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wygladają! Zamawiam taką z orzeszkami :)
OdpowiedzUsuńWyglądają perfekcyjnie :D
OdpowiedzUsuńAle pyszności! Muszę koniecznie zrobić takie kuleczki :D
OdpowiedzUsuńCzym mozna zastapic nasiona chia ?
OdpowiedzUsuńMożesz pominąć ale zachęcam jednak do kupienia gdyż to skarbnica witamin i minerałów. Z pewnością wykorzystasz je w kuchni.
UsuńGdy nie mam pod reka chia to uzywam siemie lniane
Usuń