Składniki:
- 2 płaty śledziowe marynowane
- 0,5 jabłka
- 2 ogórki konserwowe
- 2 ziemniaki
- 0,5 puszki groszku konserwowego
- 2 większe ugotowane buraczki*
- 0,5 cebuli
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18% gęstej
- sól, pieprz, cukier do smaku
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w kostkę. Jabłko i ogórki pokroić w kostkę. Groszek odsączyć z zalewy. Z płatów śledziowych zdjąć skórę i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać majonez, śmietanę i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku. Sałatkę pozostawić w naczyniu, przykryć i włożyć na kilka godzin a może być i na całą noc do lodówki by smaki się przegryzły. Przed wyłożeniem spróbować jak smakuje i można ponownie doprawić.
Cebulę drobno pokroić w kostkę. Zalać wrzątkiem i po kilku minutach odcedzić na sitku. Buraczki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać zimną cebulę i doprawić do smaku. Również przykryć i włożyć na kilka godzin a może być i na całą noc do lodówki by smaki się przegryzły.
Na półmisku układać kolejno warstwy buraczków i sałatki rybnej. Udekorować groszkiem i zieloną pietruszką.
* Ja kupiłam ugotowane już buraczki hermetycznie zapakowane po 3 sztuki. W sklepie znanej sieciówki.
www.mojpieknystol.pl
Robię podobna ale warstwowa, ta na pewno tez ma swoje uroki:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie podana:)
OdpowiedzUsuńPyszna i pięknie podana :)
OdpowiedzUsuńMoże być 😊 dobra!
OdpowiedzUsuńWspaniała sałatka, cudownie prezentuje się na talerzu :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i smakowicie!
OdpowiedzUsuń