Składniki:
- Ciasto miodowe:
- 2 jajka
- 125 g zimnego masła
- 2 szkl mąki pszennej
- 2 łyżki miodu lipowego Miody Wileńskich
- 1/4 szkl cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 budyń waniliowy b/c
- 250 g masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym 400g
- orzechy włoskie ale-raj
Ciasto miodowe:
Wszystkie składniki umieścić w misie z miksera dodać pokrojone w kostkę masło i zmiksować na wolnych obrotach na jednolitą masę. Ciasto podzielić na trzy równe części. Blachę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Każdą część ciasta osobno rozsmarować na papierze i upiec 3 placki na złoto w 180 stopniach około 10 minut. Placki ostudzić.
Krem budyniowy:
Z mleka odlać pół szklanki rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozmieszany budyń i mieszając ponownie zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Ucierając dodawać porcjami zimny budyń i utrzeć na krem.
Warstwy ciasta:
placek miodowy
2/3 kremu budyniowego
placek miodowy
masa orzechowa
placek miodowy
1/3 kremu budyniowego
posiekane orzechy włoskie
Ciasto włożyć do plastikowego pojemnika na ciasto lub owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki lub odłożyć w zimne miejsce na 1-2 dni. Ciasto przed podaniem musi zmięknąć.
Inspiracja
Ciasto zaczęłam w czwartek od upieczenia spodów, w piątek rano przełożyłam, w nd była Komunia ale najpyszniejsze było w poniedziałek i wtorek, wszyscy typowali jako najsmaczniejsze, przeszło orzechami i smakowało niesamowicie. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało. To prawda takie placki miodowe im starsze tym lepsze.
Usuń