Składniki:
- 100 g makaronu w kształcie ryżu
- 1 puszka tuńczyka kawałki w sosie własnym
- 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
- 0,5 puszki groszku konserwowego
- 5 ogórków konserwowych
- 2 jajka ugotowane na twardo
- majonez kremowy Folwark
- majonezowy sos chrzanowy Folwark
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i ostudzić. Z tuńczyka odlać sos i rozdrobnić lekko widelcem. Groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Białka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Żółtka zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
Na płaski talerz na którym podamy sałatką ułożyć obręcz tortownicy o średnicy 18 cm. Układać kolejne warstwy sałatki.
makaron
cienka warstwa majonezu
tuńczyk
cienka warstwa majonezowego sosu chrzanowego
groszek
kukurydza
cienka warstwa majonezu
ogórki
białka
cienka warstwa majonezowego sosu chrzanowego
żółtka
Przygotowaną sałatkę z wierzchu przykryć folią spożywczą i włożyć na kilka godzin do lodówki by smaki się przegryzł.
Bardzo apetyczna propozycja :-)
OdpowiedzUsuń