Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 120 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- dżem malinowy
- cukier puder
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Wszystkie składniki razem zagnieść na jednolite ciasto. Uformować wałek, owinąć folią spożywczą i włożyć na około 60 minut do lodówki.
Ciasto na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Wykrawać foremkami całymi i z dziurką w równych ilościach, tak by ciasteczka były do pary. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach około 7-8 minut. Ostudzić.
Na całym ciasteczku nałożyć dżem i przykryć ciasteczkiem z dziurką lekko dociskając. Oprószyć cukrem pudrem.
Wyglądają pysznie i myślę że tak smakują.
OdpowiedzUsuńIdealne, wyglądają, jak ze sklepu ;)
OdpowiedzUsuńale pięknie wyszły :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńwierzę, że są pyszne :-)
Aż się chce porwać i schupać
OdpowiedzUsuń