piątek, 30 grudnia 2016

Spaghetti z buraczkowym pesto

Po świątecznym biesiadowaniu nadszedł czas na coś lekkiego. Dzisiaj lekkie ale pyszne spaghetti z buraczkowym pesto. Piękny kolor, szybkie do zrobienia i smaczne danie.


Składniki:
Przygotowanie:
Pesto z buraczków: orzechy podprażyć na suchej patelni, buraczki pokroić na mniejsze kawałki. Do pojemnika z blendera włożyć buraczki, orzechy, oliwę z oliwek, czosnek, sok z limonki i zmiksować na gładko. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić na sitku przełożyć z powrotem do garnka, dodać pesto z buraczków i wymieszać. Wyłożyć na talerz i posypać startym parmezanem. 
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.


3 komentarze:

  1. Muszę sobie zrobić takie kluchy na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przecudnie! Świetny przepis! Super urozmaicenie innych dań nawet.... Ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolor obłędny :)) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń